19 januari 2012

Youth in Europe

Idag är jag och några andra från Linköpings kommun i Stockholm för ett seminarium Youth in Europe i Stockholm. Linköpings kommun är en av medlemsstäderna i ECAD, European Cities Against Drugs. Inom detta ECAD-nätverk finns en "systerorganisation" som handlar särskilt om förebyggande arbete för ungdomar, Youth in Europe.

Här är representanter från flera olika europeiska länder, tex från Island, Lettland, Litauen, Bulgarien, Norge... Det innebär att vi kommer att få höra om olika erfarenheter när det gäller förebyggande arbete.

På förmiddagen får vi en föreläsning om hur man arbetat på Island. I slutet av 90-talet hade andelen som rökte, drack alkohol ofta och/eller rökte hasch ökat mycket under lång tid. Islands regering beslutade att agera och satte igång ett strukturerat arbete för att minska droganvändandet på många plan. På Island minskades rökning, alkoholdrickandet och användandet av cannabis med 50% på åtta år. Slutsatsen blir att det krävdes samarbete mellan olika myndigheter, stöd och information samt informell social kontroll.

Inga kommentarer: