30 januari 2012

Ygeman i stan

Östergötlands Socialdemokratiska förtroendevalda har idag träffat Anders Ygeman, ordförande Trafikutskottet. Vi pratade miljö- och infrastrukturfrågor.

År 1862 byggdes de två stambanorna och 1956 togs beslut om att bygga ut. De satsningarna kostade då tre gånger den dåvarande statsbudgeten. Vi är nog alla glada över de satsningarna, för att de som fattade besluten vågade och orkade satsa för framtiden. Var hade Sverige varit om vi inte hade genomfört satsningarna då?

Redan för 46 år sedan byggdes höghastightståg i Japan. Sverige har inte en enda meter järnväg för höghastighetståg och kommer som det ser ut nu inte ha någon före 2021. Socialdemokraterna vill göra satsningar och börja med att bygga sträckorna Linköping-Stockholm och Borås-Göteborg.

Anders Ygeman konstaterade att det är dåligt med initiativ när det gäller miljö och järnväg från borgarnas sida. För första gången på länge ökar nu växthusutsläppen. Järnvägen minskar i marknadsandelar. Klimatutmaningarna borde istället ligga högt på agendan och vi borde satsa på järnväg.

Inga kommentarer: