3 november 2011

Kompetensutveckling och framtidens personalbehov inom äldreomsorgen

När det kommer till vilken kvalitet vi vill se i omsorgsverksamheterna är kompetent personal en nyckelfråga. Att satsa på personal är den enskilt viktigaste insatsen för att höja kvaliteten. Därför att bemötande kräver tillräckligt med personal, men också kompetent personal.

För att fortsatt locka människor att arbeta inom omsorgerna måste vi göra flera saker. Vi vill till exempel skapa mönsterarbetsplateser, med start i äldreomsorgen. Att stärka personalvillkoren är inte bara ett sätt att göra yrket mer eftertraktat. Det bidrar också till god kvalitet. Dessutom ska vi satsa på kompetensutveckling - att kunna specialisera sig och utvecklas inom sitt yrke är viktigt.

Vi står dock inför stora utmaningar. Prognosen är att vi behöver dubbellt så många inom äldreomsorgen inom 30-40 år. Dessutom har antalet studenter från omvårdnadsprogrammet på gymnasiet minskat från 18 000 på 80-talet till lite drygt 3 000 idag. I Stockholm har bara hälften av de som jobbar inom äldreomsorgen utbildning för det de jobbar med. Där är vi inte idag i Linköpings kommun. Jag är övertygad. Vi måste inse att det finns ett behov av handling nu. Inte sedan - då vi kanske redan står inför faktum att vi inte kan rekrytera personal till våra omsorgsverksamheter.




Inga kommentarer: