9 november 2011

Besök av Lena Hallengren

Idag hade vi besök av vår "skuggminister" Lena Hallengren. Hon är så kallad vårdpolitisk talesperson för socialdemokraterna.

Det var trevligt. Vi gjorde flera spännande besök på eftermiddagen och Lena höll i ett seminarium på kvällen.

Lena Hallengren pratade om att det är viktigt att göra vårdyrket spännande och attraktivt. Det finns behov av att anställa 100.000 personer inom en tioårsperiod. Antalet som läser omvårdnadsprogrammet på gymnasieskolan har drastiskt minskat. Idag tar 3000 studenten från omvårdnadsprogrammet. För tjugo år sedan var det 18.000.

Lena pratade vidare om att det kan inte ligga på de anställda att slå larm om missförhållanden inom vård, skola och omsorg. Vi politiker är ansvariga för att verksamheten håller måttet och måste ta det ansvaret genom att till exempel sätta höga krav och kontrollera bättre än idag.

Vidare poängtrerade Lena vikten av att slå fast att det är de äldre som står i centrum. Det kräver också schyssta villkor för personalen. Bra boendemiljö för de som bor och bra arbetsmiljö för personalen.

På tal om de vårdskandaler som nu rullar hade Lena Hallengren några synpunkter. Bland annat anser hon att vi måste hitta sätt att återinvestera största möjliga av vinsten i verksamheten. Meddelarskydd och offentlig insyn ska gälla alla - både privat och offentlig verksamhet. Det är vikitgt med egenmakt - att kunna ha inflytande över innehållet i omsorgen. Det räcker inte att bara ha möjlighet att byta boende om man inte gillar det. Som boende och anhörig ska man ha rätt att bli lyssnad på och respekterad.

Det saknas en strategi för hur framtidens äldreomsorg ska se ut. Alliansen har inga idéer.




Inga kommentarer: