Det har sedan i somras varit mycket debatt om förhållandena inom äldreomsorgen. Många anser att den sittande majoriteten inte tar ansvar för kvaliteten i verksamheten och inte visar respekt för den synpunkter som förts fram från brukare, anhöriga och personal. Vi Socialdemokrater har haft synpunkter på detta. S-politiker och miljöpartister i äldrenämnden har fört fram en rad krav på förändringar för att kunna säkra kvaliteten.
Vi socialdemokrater vill ha fler och tydligare kvalitetskrav på den verksamhet som läggs ut på upphandling. Vi vill undanta ett antal verksamheter inom varje verksamhetsområde från upphandling. Det vill vi av flera skäl. Dels för att kommunen alltid måste ha en kompetens på området och dels för att det ökar valfriheten för brukaren. Många efterfrågar kommunal verksamhet som inte läggs ut på upphandling och i dagsläget finns inte det alternativet. Vi vill också exempelvis titta på hur vi kan formulera krav på en rimlig personaltäthet i de avtal där verksamheten läggs ut på upphandling.
Vi vill också titta på om det finnas möjligheter till riktigt långa upphandlingstider, längre än idag. Om vi ser att en verksamhet har en hög kvalitet så måste vi kunna förlänga avtalen. Det motiverar utförare och ger mer kontinuitet.
Socialdemokraterna vill se mer verklig valfrihet för brukaren. Det måste finnas bättre möjligheter till inflytande över innehållet i omsorgen. Idag handlar det inte om vad som utförs, utan av vem. Det vill vi ändra på. Vi vill också se större fokus på hälsa och det sociala innehållet. Människor måste till exempel få tillgång till rehabiliteringsinsatser, slippa ensamhet och kunna leva ett meningsfullt liv.
Vi står inför utmaningen att allt fler blir äldre. Det finns undersökningar som pekar på ett troligt behov av dubbelt så mycket personal inom omsorgerna inom fyrtio år mot vad vi har idag. En värdig omsorg om de äldre gynnas av hög kompetens, engagemang och goda arbetsvillkor för personal. Det är viktigt att satsa på kompetensförsörjning för att fortsatt kunna säkra en god kvalitet inom omsorgerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar