30 juni 2011

Sjukförsäkringen

Idag diskuteras sjukförsäkringen i riksdagen. Vi socialdemokrater, med Tomas Eneroth i spetsen, vill se en humanare sjukförsäkring. Det vill inte alliansen, uppenbarligen.

Många påstår att det inte är regeringens fel att det blev som det blev med sjukförsäkringen. Att de där fallen som lyfts fram som omänskliga, inte kan lastas den borgerliga alliansen. "Det är ju inte de som fattar besluten", sägs det. Det är helt felaktigt. Det är klart att den borgerliga alliansen vet och att de också visste hur det skulle komma att bli. Om det var någon som tvekade om detta, så kan vi i dagens tidning läsa om ett funnet dokument. Ett dokument från Socialdepartementet som varnade för de omänskliga konsekvenser som de beslutade förändringarna skulle innebära.

Jag hörde Gunnar Axén, moderaterna, idag på radion. han hänvisar hela tiden till att den socialdemokratiska hade gett i uppdrag att se över sjukförsäkringen. (Som om vi då hade beslutat om samma förändringar som den borgerliga alliansen.) Det är klart att vi ska se över sjukförsäkringen. Alla system måste granskas. Och en del förändringar hade säkerligen gjorts. Vi ville förbättra möjligheterna för människor med någon form av sjukersättning till rehabilitering och sysselsättning. Vi hade inte genomfört samma politik som den borgerliga regeringen nu gjort.

Inga kommentarer: