19 april 2011

Starka känslor

Härom dagen såg jag fotoutställningen Intended Consequences på Fotografiska muséet i Stockholm. Fotografen Jonathan Torgovnik har fotograferat och intervjuat kvinnor i Rwanda. Kvinnor och deras barn. De barn som blev till när de våldtogs av milisen under folkmordet i Rwanda. Det är en otroligt stark utställning.

Under folkmordet i Rwanda användes våldtäkter som ett vapen i krigsföringen. Ofattbart hemska berättelser berättas om vad kvinnorna utsattes för. Uppskattnngsvis 20 000 barn föddes till följd av dessa våldtäkter. Ett trettiotal av dessa kvinnor med sina söner eller döttrar berättar i denna utställning om hur våldtäkterna har påverkat dem och deras relation till barnet. Det är så sorgligt och hemskt. Men, det jag också slås av är hur starka kvinnorna är och de flesta av mödrarna älskar verkligen sina barn trots allt. Några berättar dock om hur svårt de har att i sitt barn se något annat än det hemska som hände. De kan inte älska sina barn.

De intervjuade kvinnorna vill berätta sin historia, för att vi ska få veta och vara med för att förhindra att det händer igen. De berättar om hur svikna de kände sig när inte världen agerade för att förhindra folkmordet.Låt oss göra allt vi kan för att agera.

Inga kommentarer: