26 april 2011

Gymnasieskolans framtid

Jag ställde i kommunfullmäktige imorse en fråga till ansvarigt kommunalråd Carina Boberg om gymnasieskolans framtid.
Bakgrund
Gymnasieskolan står inför en hel del förändringar just nu:
  • En dramatisk elevminskning inom gymnasieskolan. En minskning med cirka 20% fram till 2014, enligt den senaste prognosen.
  • Antalet utbildningsplatser inom de fristående skolorna har ökat kraftigt, och det har påverkat den kommunala skolan i vår kommun.
  • På grund av regeringens gymnasiereform som innebär att elever på yrkesprogrammen inte längre får högskolebehörighet, har antalet sökande till yrkesprogrammen minskat. 
  • Andra konsekvenser av gymnasiereformen är att vissa program eller inriktningar upphör.
  • Översyn av lärarbehörigheten pågår.
Problemet
De förändringar som gymnasieskolan står inför kan ses som positiva eller negativa, men faktum kvarstår; 
Sammantaget kommer dessa förändringar innebära stora personalomställningar inom gymnasieskolan. Ett stort antal medarbetare inom utbildningsområdet riskerar att sägas upp. Situationen skapar osäkerhet och oro inför framtiden hos många personalgrupper. Och anledningen till att jag idag ville ställa en fråga till Carina Boberg är att jag under påskhelgen fått många frågor från människor om detta. 
Det jag och många andra oroar oss över är hur kvaliteten inom gymnasieskolan kommer att påverkas. Förändringarna riskerar att dränera skolor och program på kunskaper, kompetenser, engagemang. Så kallade nyckelpersoner kan komma att försvinna. Medelåldern bland gymnasieskolans personal kommer att öka. Vi vet ju att personalen är den viktigaste kvalitetsfaktorn i våra verksamheter, så detta kommer naturligtvis påverka eleverna.
Min fråga var alltså; Finns det en plan för hur vi ska hantera personalfrågan med allt vad det innebär? Kommer kommunen som arbetsgivare ta ansvar för situationen och agera?
Svaret
Carina Boberg svarade att det är för tidigt att uttala sig om vad som ska hända 2012.
Det svaret oroar mig naturligtvis. Det är hög tid, om inte redan sent, att besluta sig för hur vi ska förhålla oss. Om det ska vara möjligt att agera.

Inga kommentarer: