15 mars 2011

Försäkringskassan

Igår eftermiddag besökte jag Försäkringskassan tillsammans med våra socialdemokratiska riksdagsledamöter Anna-Lena Sörensson och Johan Löfstrand. Anledningen till besöket var att vi ville höra om de kommande besparingar som regeringen beslutat om. Före besöket hade jag ju funderat på hur dessa besparingar skulle slå, om det skulle påverka Östergötland och Linköping på något särskilt sätt.

Så kom vi då dit och fick träffa ett helt gäng med engagerade människor. Och så fick vi veta att för att kunna spara det som regeringen kräver av Försäkringskassan måste alla lokal- och servicekontor i hela landet stängas. Det är slut, finito på personliga möten om man har en fråga, och inte har en bokad tid med en handläggare. Alla de 3 miljoner människor som under året i Sverige besöker något av Försäkringskassans kontor kommer att vara hänvisade till internet och telefon. Bara.  Det kommer naturligtvis leda till minskad service och tillgänglighet. Särskilt tror Försäkringskassans personal att det kommer drabba äldre, människor med svårigheter eller språksvårigheter.

Vi Socialdemokrater har både lokalt och nationellt lagt fram olika förslag för att öka samverkan mellan olika myndigheter och intressenter. Vi tror att det är bra, för att på bästa sätt kunna hjälpa den enskilde. En nedläggning av Försäkringskassan gynnar inte samverkan. Dessutom riskerar ju kunskaper och erfarenheter att gå förlorade.

På sikt riskeras inte bara förtroendet för Försäkringskassan utan också för socialförsäkringssystemet.

Inga kommentarer: