23 oktober 2016

Perspektiv

Sitter såhär på söndagseftermiddagen och pluggar mikroekonomi. I min amerikanska lärobok tas ett exempel om priskänslighet: Kira råkar ut för en lätt olycka som dock kräver ambulansfärd. Efter en vecka får hon räkningen på motsvarande 15 000 svenska kronor. I läroboken står att läsa: "Kiras upplevelse är på inget sätt exceptionell". Det ger lite perspektiv på vår egen sjukvård och hur fantastiskt det är att människor i Sverige inte behöver ta lån om olyckan är framme.

21 oktober 2016

I vår kommer jag gå in och vikariera i riksdagen för tredje gången den här mandatperioden. Eftersom jag känner att verksamheten, politiken och den som vikarierar för mig i Linköpings kommun behöver kontinuitet, bestämde jag mig för att avsäga mig mitt uppdrag. Jag kommer därför sluta som kommunalråd och ordförande i äldrenämnden i Linköpings kommun vid årsskiftet.

Det har varit ett fantastiskt roligt och givande uppdrag och jag är stolt över förtroendet jag gavs att vara kommunalråd och nämndsordförande i Linköping. Mitt engagemang för frågorna kommer jag alltid ha kvar, när jag nu fokuserar på riksdagsuppdraget.

17 oktober 2016

Kriget i Syrien har nu hållit på fem år med fasansfulla händelser som följd. Människor har tvingats fly, andra är kvar i ett hårt sargat Syrien där familjer och barn drabbas hårt. Minst en kvarts miljon människor har dödats.

Igår höll SSU en manifestation för Syrien som samlade representanter från flera olika partier och organisationer. Det är bra - som ett sätt att uppmärksamma och agera. Detta fruktansvärda måste få ett slut!

13 oktober 2016

Upphandlingar måste ske så att alla arbetstagare garanteras schyssta arbetsvillkor. Det är dags nu.

Om denna viktiga fråga skriver ordföranden för LO-distriktet i Norra Sverige på ett bra sätt:

"Regeringen har föreslagit att krav på svenska löner och villkor införs vid offentlig upphandling.
Sverigedemokraterna har tidigare lovat att sätta stopp för lönedumpningen genom upphandling.
Trots detta går de nu emot regerings förslag om att göra justa detta.
LO sviker svenska arbetare. Det skriver Per-Erik Johansson, ordförande för LO-distriktet Norra Sverige.

Regeringen föreslår en möjlighet att ställa krav enligt svenska kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Ett steg framåt för Sverige. Varje år upphandlar offentlig sektor varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor.
Facken har länge slagit larm om hur bristande kvalitet i upphandlingarna bidragit till social dumpning.

Allt för ofta utnyttjar mindre nogräknade arbetsgivare desperata arbetare för ersättningar som inte räcker till att leva för i Sverige. Detta är oacceptabelt.

Alla arbetare ska tack vare kollektivavtalets innehåll ha rätt till sjysta lägsta löner, arbetstider, försäkringar och pensioner. Det är den svenska modellen.
Därför är regeringens förslag mandatperiodens viktigaste fråga i kampen mot social dumpning.

Nu har Sverigedemokraterna meddelat att de ska rösta mot regeringen och fälla förslaget. Ett svek mot svenska arbetare och seriösa företagare. Att de fortsätter växla upp sin marknadsliberala högerpolitik förvånar inte.
Facit i riksdagen är en tydlig kedja av arbetarfientliga förslag.
Upphandlingsfrågorna är bara det senaste exemplet på den blåbruna röra till politik som riskerar dominera Sverige fram­över.

LO tvekar aldrig på att beskriva skiljelinjer kring hur olika partierna i riksdagen röstar. Sverigedemokraterna anser alltså att 600 skattefinansierade miljarder inte ska användas för att skapa nya sjysta jobb.
Sverigedemokraterna tycker fifflare ska få fortsätta urholka villkoren på svensk arbetsmarknad. Svenska avtal ska gälla i Sverige!"


Per-Erik Johansson
Ordförande LO-distriktet i Norra Sverige

12 oktober 2016

Fler i skuldfällan

Allt fler fastnar i skulder som de inte klarar av att betala. Förra året var det drygt 65 000 personer. Vår östgötske riksdagsledamot Johan Löfstrand har varit särskild utredare för utredningen om vissa konsumentkrediter. Uppdraget har varit att föreslå åtgärder för att stärka konsumentskyddet och minska risken för människor att hamna i skuldfälla. Utredningen har särskilt inriktats på snabblån, så kallade sms-lån.

Johan Löfstrand presenterade idag utredningen. Bland annat föreslås:

• Ett räntetak och ett kostnadstak.

• Kraven på kreditprövningen ska skärpas.

• Det införs en särskild bestämmelse om att marknadsföring av alla slags konsumentkrediter ska vara måttfull.

Se gärna presskonferensen här: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/10/starkt-konsumentskydd-pa-marknaden-for-snabblan-och-andra-hogkostnadskrediter/

11 oktober 2016

Kompetensförsörjning inom äldreomsorgen

Att säkra kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen samt hälso- och sjukvården är en prioriterad fråga för oss. Det är viktigt för att säkra kvaliteten inom vård och omsorg. Därför föreslår regeringen en satsning på kompetensutbildning för alla de som idag har en tidsbegränsad anställning. Extratjänsterna förstärks och förändras för att ge möjlighet för de som idag är arbetslösa men vill arbeta inom äldreomsorgen. Det ger också en möjlighet för verksamheterna att få en extra resurs som kan stötta verksamheten.
Glad att förskolan ska inkluderas i de nationella skolutvecklingsprogrammen. Det stärker möjligheterna till kompetensutveckling. Det föreslagna läslyftet ska också förstärkas för att inkludera satsningar inom förskolan. Det är framförallt en viktig signal om att förskolan är viktig för lärandet. Forskning visar att barn som har gått i förskolan lyckas bättre i skolan. Det sambandet är tydligast hos barn som har föräldrar med kort utbildning eller barn som av olika skäl lever i en utsatt situation. Därför behöver den pedagogiska delen i förskolan stärkas.

10 oktober 2016

Började morgonen med besök på Mammografin. Även om det inte är så roligt just under undersökningen, är jag tacksam över att erbjudas detta för att i tid upptäcka en vanlig cancer.

Hör att nattens debatt mellan de båda presidentkandidaterna i USA var hård och smutsig. Trump ska till exempel ha sagt att han skulle se till att Hillary Clinton skulle hamna i fängelse om han blir president. Vilken enorm respektlöshet för demokratin han visar med sådana uttalanden. Känner sorg över att en stor del av befolkningen ändå säger att de ska rösta på Trump.