27 juni 2016

Linköpingsmodellen

På 90-talet utvecklades i Linköping en modell där människor kan söka och få stöd på ett mer lättillgängligt sätt. Det började med att alla över 75 år själva kunde ta kontakt med hemtjänsten och komma överens om innehållet i hemtjänsten. Senare har detta också utvecklats vidare till att människor kan få exempelvis familjestöd eller dagverksamhet för äldre med demens på ett enklare och lättare sätt. Det sker då utan föregående biståndsprövning eller med så kallad förenklad handläggning. Jag har träffat flera som sagt att de annars inte hade vågat eller klarat ta hjälp med sitt riskbruk med alkohol.

Drivkraften för detta sätt att arbeta är att ge människor egenmakt och stärka inflytandet över sin egen vardag. Det måste också kunna gälla det stöd som kommuner ger.

Många kommuner runt om i Sverige erbjuder nu stöd och hjälp på samma sätt som i Linköpings kommun. Som exempel kan ges Norrköpings kommun som också fått tillsyn och krav på ändrat arbetssätt av IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Andra kommuner vill men har avvaktat hur det går för Linköpings kommun.

Men rättsläget är oklart. Inspektionen för vård och omsorg har påtalat att detta sätt att arbeta inte är förenligt med nuvarande lagstiftning. Linköpings kommun har ansökt om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, men fick avslag. Krav finns alltså på att Linköpings kommun måste återgå till traditionell biståndsprövning i alla insatser.

Vi är många som vill att kommunerna ska få möjlighet att erbjuda vissa insatser på ett mer lättillgängligt sätt. Därför kämpar vi på. Jag har lämnat in en skriftlig fråga till statsrådet Åsa Regnér om hon avser att ta några initiativ för att kommuner som så önskar ska kunna fortsätta eller börja erbjuda insatser på ett mer lättillgängligt sätt.

https://data.riksdagen.se/fil/8DE52D61-2EE5-43FC-873D-70479156C278

Tidningen Senioren tar upp frågan:
http://www.senioren.se/nyheter/enklare-bistandsbedomning-pa-riksdagens-bord/

Och Sveriges radio Östergötland:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6462957
Sverige kandiderar till FN:s säkerhetsrådet. Idag avgörs frågan om Sverige får en av de två lediga platserna. Jag hoppas att Sverige får den platsen. Inte bara för att jag är svensk utan för att jag verkligen tror att vi kan göra ett gott jobb och kan påverka FN och världen på ett bra sätt.

I tidningen "direkt" som Läkare utan gränser ger ut, läser jag mer om de stora utmaningarna som världen står inför. De stora och svåra konflikterna som påverkat människor så mycket. Och om de särskilda utmaningar som biståndsarbetare står inför i arbetet med att hjälpa utsatta människor runtom i världen. Under 2015 var inte bara de humanitära behoven enorma, attacker utfördes också mot sjukhus och där offren vårdades. Det påminner om behovet av att hela världen visar och står bakom Genèvekonventionen som handlar om att respektera krigets lagar.

Redan nu är många människor klimatflyktingar. En tredjedel av klimatpåverkan härrör från maten. Så vad vi väljer att stoppa i oss spelar roll, även ur ett klimatperspektiv. När jag var gruppledare i Bildningsnämnden i Linköpings kommun började mitt engagemang för mat och klimat. Det var då, när skolmaten i Linköpings kommun skulle upphandlas, som jag lärde mig och insåg hur stor påverkan maten hade i klimatfrågan. Tidigare hade jag varit engagerad i frågan, men tänkt att det var transporter och annat som påverkade mer.
I Etiopien är 10 miljoner människor i akut behov av hjälp med mat. De har drabbats av den värsta torkan på 50 år. I vissa områden har det inte regnat sedan 2014. Nu behövs det resurser för att kunna hjälpa!


I torsdags röstade britterna för brexit - att lämna EU. Vad det kommer innebära är ju oklart ännu, men att det kommer påverka den politiska och ekonomiska maktbalansen såväl inom som utanför EU är väl ganska klart.

Hörde att Boris Johnson, som var ledaren för lämna-sidan, tror att det kan innebära att Storbritannien kan ha kvar alla rättigheter utan att behöva betala till det gemensamma EU och utan alla skyldigheter. Det är inte särskilt troligt..

22 juni 2016

Bremain eller Brexit?

Det är en väldigt viktig dag för Europa och EU idag. Ska Storbritannien välja att stanna eller lämna? Det är oerhört jämnt. En sammanställning av ett antal opinionsundersökningar som kom igår visar att det just nu är en mycket mycket knapp ledning för att stanna kvar i EU.

Jag hoppas att Storbritannien röstar för att stanna kvar. Bremain.
 


 

21 juni 2016

Finansminister Magdalena Andersson på riksdagsgruppen idag. Magdalena berättade om situationen i Sverige och förutsättningarna inför budgetarbetet i höst.

Sverige har idag den lägsta arbetslösheten på sju år. Budgeten kommer med 10 miljarder till kommunerna och landstingen för att stärka välfärden och anställa fler. Regeringen vill också fortsätta stärka investeringar i bostäder och infrastruktur samt på utbildning för att få fler människor i arbete.


Tidigare idag presenterade Magdalena Andersson och bostadsminister Peter Eriksson ett antal förslag för ökat byggande:
http://www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/finansdepartementet/pdf/2016/pm/sammanfattning-av-regeringens-forslag-22-steg-for-fler-bostader

Tio miljarder till kommuner och landsting. Det innebär en historisk satsning, skriver kollegorna Anna- Lena Sörenson och Mats Johansson i en debattartikel. Läs:

http://www.nt.se/asikter/debatt/historisk-satsning-pa-halso-och-sjukvard-i-ostergotland-om4178912.aspx

Hur når vi jämställda pensioner?

Det var temat för ett väldigt intressant seminarium idag på förmiddagen.

Inkomstgapet mellan män och kvinnors pensioner är totalt 30%. Skillnaderna mellan män och kvinnor har inte minskat. Det finns några saker som gör att skillnaderna blir så stora:
- Deltidsarbete påverkar mycket. Och 80% av de som jobbar deltid är kvinnor, särskilt många är de yngre kommunanställda kvinnorna. Ännu ett skäl till varför det är viktigt att göra heltid till norm.
- Tjänstepensionen bidrar negativt och ökar de ojämställda pensionerna. Det förvånade i alla fall mig hur stor påverkan tjänstepensionen faktiskt har.
- Låga löner i början av arbetslivet spelar roll. Att sänka ingångslönerna är alltså ur flera perspektiv ett dåligt förslag.
- Att se till att vi får ett hållbart och jämställt arbetsliv är avgörande även ur detta perspektiv.
 
Det är över 20 år sedan den senaste pensionsuppgörelsen. Pensionsgruppen bestående av sex riksdagspartier arbetar nu på med det som framkommit och presenterades idag på seminariet. På regeringens hemsida kommer inom kort presenteras antologin "Jämställda pensioner. Ds 2016:19". Det är dags att kraftigt minska gapet mellan män och kvinnor - även på pensionsområdet.

10 juni 2016


Idag presenterade energiminister Ibrahim Baylan en blocköverskridande överenskommelse om framtidens energipolitik. Regeringen tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har kommit överens om målet om 100 % förnybar elproduktion år 2040.

Det är bra att det nu finns en bred överenskommelse. Det är till och med historiskt. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och ta tag i den viktiga klimatutmaningen där energipolitiken är avgörande!

9 juni 2016

Var på frågestund tidigare idag där några av statsråden gav ett antal viktiga besked som jag gärna vill förmedla:

Margot Wallström fick en fråga om hur regeringen ser på Turkiets behandling av kurderna. Hon sa igen att regeringen tydligt fördömt alla attacker mot kurder. Wallström avslutade med att säga att det inte är acceptabelt. "Kan inte vara mer tydlig".

"Det är svårt att förstå varför svenska bönder ska missgynnas eftersom det i upphandlingar inte ställs krav på svenska djurskyddsregler", sa statsrådet Ardalan Shekarabi när han fick en fråga om upphandlingsregler. Han fortsatte med att säga att det nu är slut på att diskriminera seriösa utförare - nu ska det bli tydligt att tex kunna ställa krav på kollektivavtal.

Ardalan Shekarabi fick flera frågor om vinst i välfärden. Ardalan svarade att det är förslagen från regeringen handlar om att säkerställa att resurserna används till det de är avsedda för. Överskott i offentlig sektor ska användas till fler lärare, ökad bemanning i äldreomsorgen eller på annat sätt höja kvaliteten. Vi ska fokusera på kvalitet och lita på professionen.

Ibrahim Baylan konstaterade att det behövs fler kvinnor i energidebatten och i styrelsen för energibolag. Det handlar inte bara om rättvisa, sa Baylan, det handlar också om att det blir bättre om sammansättningen är mer jämställd.

En fråga ställdes också om telefonförsäljning. Många är vi konsumenter som upplever att det finns oseriösa aktörer och jag har mött många människor som känner sig lurade. Statsrådet Per Bolund sa att frågan om att det ska krävas ett skriftligt godkännande vid försäljning över telefon "ligger högt på dagordningen".

8 juni 2016

På väg tillbaka till Stockholm efter en oväntad förmiddag hemma i Linköping. Vi fick igår en återbudstid på sjukhuset med sonens fot, så jag for hem efter mötena sent i går kväll. När jag satt där på sjukhuset och såg alla andra skadade eller sjuka barn fylldes jag av både medlidande samtidigt med tacksamhet att mina barn inte är allvarligt sjuka. Jag har i mitt jobb och i mitt förtroendeuppdrag  mött så många sjuka och så många anhöriga och nära till svårt sjuka barn och vet vilken enorm påfrestning det är.

Nu är det dags för möte med mina socialdemokratiska kollegor i socialförsäkringsutskottet. Vi har många viktiga men också svåra frågor att diskutera.