19 februari 2015

Vid förra veckans äldrenämnd beslutade vi bland annat om två ärenden som gällde upphandlingar.


Vi fattade beslut om att inte införa LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom dagverksamheten för äldre. Omsorgskontoret har gjort en utredning som visar att det redan idag finns dagverksamheter med olika inriktning och att det finns möjlighet att välja verksamhet. Utredningen visar att det inte heller finns behov eller önskemål om att införa LOV. Jag anser att valet av hur vi formar systemen måste utgå från behoven och verksamheterna. Vi ska sätta människan före systemet.


Vi beslutade också om en ny modell för upphandling av verksamheter inom äldrenämndens verksamhetsområde. Vi beslutade att göra det möjligt att komplettera upphandling med direktuppdrag, alltså att inte upphandla vissa verksamheter. Då kommer vi att utgå från fem kriterier om valet ska bli upphandling eller verksamhetsuppdrag. Förutom målgruppens känslighet inför förändringar handlar det om behovet av kompetens och kontinuitet, möjligheten till synergier mellan verksamheter samt geografisk spridning.


http://www.corren.se/nyheter/linkoping/farre-upphandlingar-med-ny-inriktning-7753519.aspx
http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.608729/linkoping-star-over-lov

18 februari 2015

Nu inrättar Linköpings kommun ett trygghets- och demokratiutskott. Vi är många som velat få mer fokus på trygghetsfrågorna i kommunen, så det känns bra. Och Helena Balthammar ska vara ordförande i utskottet - det känns också tryggt!



5 februari 2015

Arbetssituationen för socialsekreterare diskusteras nu ofta. En ny undersökning som gjordes på uppdrag av fackförbundet SSR visar att sju av tio socialsekreterare funderar på att byta jobb.


Detta är naturligtvis något som vi måste ta på allvar. När jag har pratat med socialsekreterare om detta, säger många att det är en pressad situation med hög arbetsbelastning bland annat på grund av ökad dokumentation samt att de vill ha bättre förutsättningar för sitt jobb med bättre arbetsvillkor. Detta förstärks också av det jag läst.


I Linköpings kommun har vi utifrån dessa signaler satsat pengar för att kunna anställa fler socialsekreterare. Kraven med bland annat förändrad lagstiftning har ökat behoven av fler socialsekreterare för att kunna säkra en bra kvalitet.


Människors behov av stöd och hjälp ökar ju också alltid när arbetslöshet och otrygghet är hög. Då blir situationen för den enskilde än mer pressad. Så ett arbete för ett mer jämlikt samhälle är också en viktig insats.


Jag vet också att ansvarig minister Åsa Regnér också tar frågan på allvar. Jag var med henne och besökte socialkontoret i Linköpings kommun härom dagen för att hon just ville höra mer om vad som kan göras för att förbättra arbetssituationen för socialsekreterare.
Igår hölls konferensen om utsatta EU-medborgare i Linköping. Det var stort intresse för denna viktiga men också komplexa fråga. En lokal fråga med ett internationellt perspektiv. Konferensen syftade till att dela erfarenheter, lära oss mer och få möjlighet att samtala.


Här är ett axplock av vad som rapporterades från konferensen:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6085403

http://www.corren.se/24corren/?clip=7730493


Jag och den nytillträde nationella samordnaren Martin Valfridsson intervjuades också igår på Studio Ett i P1.