24 juni 2014

Dags för Jämlik hälsa

Idag presenterade vi Socialdemokrater i Östergötland vad vi vill göra för att nå ett jämlikt och jämställt samhälle. Det program som vi idag presenterade tar avstamp i den Kommission för jämlik hälsa som pågick under 2012 och 2013. Nio forskare från Linköpings Universitet deltog i kommissionen som resulterade i en rapport med rekommendationer till oss politiker.

Jämlik hälsa är en oerhört viktig och angelägen fråga. Vägen till ett mer jämikt samhälle innebär bättre förutsättningar och möjligheter för alla.



Jag, Britt-Marie Johansson - kommunstyrelsens ordförande Boxholm och deltagare i gruppen, Mats Johansson - landstingsråd i opposition och gruppens ordförande, Birgitta Larsson - landstingspolitiker samt samordnare och initiativtagare till s-kommissionen.


Utdrag ur inledningen till vårt politiska program:
"Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla. Vår utgångspunkt är alla människors frihet att kunna leva ett gott liv. Det betyder ett samhälle som undanröjer hinder för människors utveckling och ger alla oavsett uppväxtmiljö möjligheter att nå sin fulla potential.
En förutsättning för det är en god hälsa. Ojämlikheten i hälsa och livslängd ökar såväl globalt som bland människor i Sverige. Ojämlikhet visar sig i nedsatt hälsotillstånd som i sin tur medför sämre möjlighet att kunna arbeta och delta i samhället. Det är därför hög tid att konfrontera skillnader i hälsa och deras orsaker för att förhindra en utveckling med ökad social oro, konflikter och utanförskap. Arbetet för ökad social hållbarhet och jämlik hälsa måste prioriteras i det politiska arbetet och en förutsättning för att lyckas är att se människors olika behov och förutsättningar. "

Och här är några av våra konkreta förslag på vad som behöver göras - exempel om barn och ungas uppväxtvillkor:
 
* Skapa en likvärdig utbildning för alla barn och ungdomar.
* Fördela resurserna utifrån behov och socioekonomiska faktorer.
* Minska klasstorleken och göra det enklare för barn med särskilda behov att få stöd i skolan.
* Öka och utveckla föräldrautbildning och familjerådgivning.
* Stärka skolhälsovården genom fler skolsköterskor och kuratorer.
* Införa 90-dagars garanti. Den som är ung och utan arbete ska få stöd direkt och inom 90-dagar erbjudas ett riktigt jobb eller en utbildning som leder till jobb.
* Införa bristyrkesutbildningar, som ger unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning.

13 juni 2014

Nedanför mitt fönster i stadshuset tutar studenterna förbi i vagnarna. Rutorna skallrar av musiken och sången. Härligt att bli smittad av denna glädje.

Idag lämnar studenterna gymnasieskolan. Såg bilden av Stockholmsstudenternas banderoll "Björklund, i höst är det vi som röstar". Det finns mycket att säga om dagens skolpolitik och framtidens skola. På en vagnarna med elever från JB här i Linköping stod det att läsa: "Anställ oss. Vi är vana vid konkurser."

Framtiden väntar. För många är den oviss. Fortfarande är ungdomsarbetslösheten mycket hög, allt för hög.

12 juni 2014

Jämställdhet en prioriterad fråga

Jämställdhetsfrågor i fokus idag. Dels deltog jag på S-kvinnors valupptakt viktiga frågor diskuterades. Dels har Socialdemokraterna med Stefan Löfvén i spetsen presenterat ett Jämställdhetspolitiskt program tidigare idag.

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Vi anser att kvinnor och män har samma rättigheter och därmed ska ha samma möjligheter i samhället. Det finns mycket kvar att göra.

De femton punkterna i det jämställdhetspolitiska programmet:
  1. Lönekartläggning varje år
  2. Rätt till heltid
  3. Stopp för staplande av visstidsanställningar
  4. Jämställda arbetsplatser
  5. Jämställda bolagsstyrelser
  6. Jämställd skola
  7. Jämställd akademi och forskningsanslag
  8. Utveckla välfärdsjobben
  9. Tillgång till välfärdstjänster så att både män och kvinnor kan jobba
  10. Trygg förlossningsvård
  11. Jämställt föräldraansvar
  12. Avskaffa vårdnadsbidrag
  13. Insemination för ensamstående kvinnor
  14. Bättre ekonomi för ensamstående föräldrar
  15. Svik inte offren för sexövergrepp
Läs mer på: http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Forsta-jamstalldhetsaret-/