27 maj 2014

Fick tips om en studie om barn i samhällsvård. En studie som visar på vikten av att lyssna på barnen och att det idag finns stora brister där.Här finns berättelser om hur svårt det är för barn att flytta med allt vad det innebär. Vi har ett ansvar i hur vi kan göra det bättre för de barn som placeras i samhällets vård.

http://kfvn.se/barn-i-samhallsvard.html

20 maj 2014

Läser Torbjörn Gustavssons krönika. Han skriver idag om vårt östgötska arbetsgivarpolitiska porgram och om den läsare som känner att hon nu vill ge sossarna en chans. Det gläder mig och jag hoppas att fler ser att vi verkligen menar allvar med våra förslag för bättre arbetsvillkor. Det är viktigt av många skäl - för en ökad kvalitet i verksamheterna, för att kunna rekrytera och behålla personal samt naturligtvis för de anställdas skull.

Ska här försöka ge en kortfattad version av vår socialdemokratiska strategi som ska gälla alla tretton kommuner samt landstinget.

Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten i den välfärd som kommuner och landsting levererar. Vi vill fokusera på följande tio punkter:

  • Ledarskapet är avgörande för bra arbetsgivarpolitik.
  • Heltid en rättighet – deltid en möjlighet. Heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden.  Däremot är inte delade turer någon lösning. I socialdemokratiskt styrda kommuner/landsting i Östergötland ska delade turer motverkas med all kraft.
  • Trygga anställningar – en frihetsfråga. Visstidsanställningar ska lösa tillfälliga problem och ska inte missbrukas.
  • Bra arbetsmiljö ger friska medarbetare och god kvalitet. I det förebyggande och hälsofrämjande arbetet ska tidiga signaler på ohälsa tas på allvar.
  • Medarbetarskapet utvecklar och bör stärkas genom att inflytande, medbestämmande och att idéer tas tillvara.
  • Ett jämställt arbetsliv – en självklarhet. Genusperspektivet på arbetsplatserna, i lönebildningen och vid rekrytering är en nödvändighet. Delat ansvar i föräldraskapet ska underlättas.
  • Kompetensutveckling ska erbjudas alla medarbetare.
  • Lön och tydliga utvecklingsmöjligheter. De olika utvecklingsmöjligheterna och karriärvägarna den anställda har inom sitt yrke bör tydliggöras på ett mycket bättre sätt.
  • Upphandlingar ska alltid beakta medarbetarnas villkor. Samma krav som ställs i vår egen arbetsgivarpolitik ska ställas på alla anbudsgivare. Kollektivavtal ska vara en självklarhet.
  • Uppföljning och utvärdering - för att detta ska bli verklighet och inte ett tomt dokument. 

19 maj 2014

Idag och imorgon är jag med på årskonferensen för European Cities Against Drugs - ECAD. I år hålls den i Stockholm för att uppmärksamma att ECAD bildades för 20 år sedan på initiativ av Stockholms stad. 
ECAD är ett viktigt nätverk av städer i Europa som arbetar för ett narkotikafritt samhälle och mot legalisering av narkotika. Vad står då ECAD för? 
ECADs plattform i sammanfattning:
- mot legalisering av narkotika
- för en utveckling av vården av missbrukare
- för en aktiv och offensiv förebyggande verksamhet
- inser behovet av ett internationellt samarbete
- stöd för FN:s resolutioner mot droger

12 maj 2014

Ännu en gång verkar en borgerlig regering lämna över finanser i ett mycket sämre läge än när de tog över.

Finanspolitiska rådets ordförande Johan Hassler säger så här i en intervju i NT:
"-Jag noterar att regeringens bedömningar här sticker ut. Det gör att man borde visat en större försiktighet när det gäller permanenta budgetförsvagningar, som till exempel det femte jobbskatteavdraget, säger Hassler."

6 maj 2014

Statistiken för Linköpings kommun visar att arbetslösheten är högre nu än den var när den borgerliga alliansen tog över för snart åtta år sedan.

Då var det katastrofläge när det gällde jobben, nu är allt så bra..