30 april 2014

Nyligen kom Sveriges Kommuner och Landsting med en ny rapport om behovet av att rekrytera personal till välfärdssektorn. SKL anser att behovet av särskilt undersköterskor till äldreomsorgen är större än vad man tidigare prognostiserat.

Det är hög tid att ta tag i detta. Det krävs en förstärkning av personalens arbetsmiljö och arbetsvillkor samt en förbättring av utbildning och fortbildning för området.

Om detta handlade vårddebatten som i måndags hölls på Birgittaskolan. Det var intressant, roligt och hyfsat tydligt över skillnaderna i politiken. Uppfattningen är att särskilt Moderaterna tror att allt inom vård och omsorg löses genom valfrihet. På frågan hur vi ska få en bättre kvalitet, blir svaret valfrihet. På frågan hur fler ska lockas till yrket, blir svaret valfrihet. Det känns varken framtidsinriktat, innovativt eller verklighetsförankrat. Till och med regeringens egen utredare kunde ju konstatera att varken kvaliteten eller effektiviteten har förbättrats genom upphandling och fler utförare.Valfrihetssystem kan inte vara svaret på allt.

 


I höstas presenterade jag och Helena Balthammar ett program för hur vi ska få fler att välja jobb inom vård och omorg.

Läs min artikel om detta i dagens tidning:

http://www.corren.se/asikter/debatt/vardens-utmaning-6924257-artikel.aspx

27 april 2014

EU-val och dörrknack

Om en knapp månad är det dags för EU-val. Det är då viktigt av flera skäl att vi är många som röstar. Idag styrs EU av högerpartier. Men de har bara en knapp majoritet, så det kan gå att förändra det!Förra gången var vi tydligen bara 45% som röstade. Det är alldeles för få - vi måste bli fler som nyttjar vår demokratiska rättighet.

För Socialdemokraterna är det jobben, goda arbetsvillkor och miljön som är våra tre viktigaste frågor.
Läs mer här: http://www.socialdemokraterna.se/euvalmanifest?&utm_medium=email&utm_source=swedishdems&utm_content=1+-+wwwsocialdemokraternaseeuvalmanifest+&utm_campaign=BSDtools&source=BSDtools

Om detta EU-val blev det en hel del prat när vi knackade dörr i Ljungsbro igår. Det var ett underbart vackert väder och vi träffade så många trevliga människor. Dessutom hade jag ju särdeles trevligt sällskap.


Många var vi som samlades i Ljungsbroskolans matsal igår. Över 2000 dörrar knackade vi. Gott jobb av alla aktiva!

25 april 2014

EU-migranter

Har just varit på en debatt på Björkö Fria Gymnasium. De har haft temadag om mänskliga rättigheter och EU-migranter som avslutades med att vi politiker bjöds in för att svara på frågor.

Frågan om EU-migranter har ju varit högst aktuell sedan en tid tillbaka, eftersom det i många städer har blivit mer synligt. Människor som söker sig till Sverige för att hitta ett sätt att överleva.  Jag har förstått att många tidigare åkte till Italien och Spanien och kunde där få dagjobb. Idag är situationen i Medelhavsländerna helt annorlunda - därför kommer många nu hit.

 Vi kan konstatera att det inte finns något fog för de rykten som ibland florerar att det handlar om organiserat tiggeri. Det finns ingenting som tyder på att det är organiserad kriminalitet. Situationen uppstår på grund av fattigdom och många kommer för att rädda sina barn.

Att människor tvingas tigga för sin överlevnad och försörjning säger oss mycket om hur Europa ser ut i dag. De rasistiska strömningar som på flera håll blivit till politik leder till att människor förvägras grundläggande rättigheter.

Att minska fattigdomen i Europa måste ges högre prioritet än hittills. Det handlar inte bara om att styra EU-politiken mot större satsningar på jobb och socialt ansvarstagande. Sverige måste också stå upp för alla människors lika värde och rättigheter.  Det gäller till exempel när vi driver politik i EU för att länder som Rumänien ska tvingas leva upp till kraven på mänskliga rättigheter.

På EU-nivå finns det en del förbättringspotential. Till exempel behöver arbetsmarknadsåtgärderna göras mer aktiva. Större sociala hänsyn måste tas i de krav och råd som från EU-nivån riktas till länder med svaga statsfinanser. Jag tror också att vi behöver bli tydligare och agera mot länder som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Exempel kan vara att dra in ersättningar, ogiltigförklara lagstiftning som är uppenbart diskriminerande eller frånta ett land rösträtt.

Men respekten för människan måste också finnas när vi ser konsekvenserna av fattigdom och rasism på våra egna gator. Läste ett citat från en kvinna som varit som EU-migrant i Linköping:

”Jag är över 40 år nu och det här är första gången jag tigger. Jag gillar det inte, när människor spottar på mig och kastar saker. Jag skulle mycket hellre vilja jobba. Jag gör det här för mina barn och barnbarns skull.”

Vi ska bekämpa fattigdomen och diskrimineringen – inte de enskilda människorna. Alla människor har ett lika värde. De mänskliga rättigheterna måste följas och respekteras.

 

Lägre arbetslöshet ökar också personaltätheten i vården

Vårt mål är att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020. Det är ett ambitiöst mål som går före allt annat för oss socialdemokrater. Fler som jobbar leder i sin tur till mer resurser för vård och skola.

Minskad arbetslöshet och mer pengar i vår nationella s-budget skulle innebära en stor skillnad för vården i Östergötland. Det finns en hel del förbättringar att göra när det gäller sjukvården i länet; köerna måste bort, kvaliteten öka och det borde vara lättare att få kontakt.

Vad vill vi då göra för att skapa bättre möjligheter till nya jobb?
Inom 90 dagar ska en ung under 25 år få ett jobb, komma in på en utbildning, praktisera eller annan aktiv insats. Vi kallar det 90-dagarsgarantin och om vi får förtroendet i höstens val kommer denna garanti bli verklighet. Vi vill höja ungdomars kompetens, underlätta för arbetslösa att ta steget in på arbetsmarknaden samt stärka näringslivet och underlätta innovationer.

Vi har också flera förslag där vi ger unga möjligheten att kombinera utbildning med arbete. Med yrkesintroduktionsjobb och utbildningskontrakt ger vi unga människor möjligheten att kombinera utbildning med arbete. Det finns många branscher där det saknas utbildad personal. Därför behövs också mer av bristyrkesutbildningar där arbetslösa ges möjlighet att få den kompetens som företagen efterfrågar.
Att fler ska få möjlighet till jobb är viktigt i sig. Att det också innebär mer pengar till vården och omsorgen är välkommet – för detta behövs en socialdemokratisk politik!

24 april 2014


Igår var jag med vid presentationen av Vitboken – en beskrivning av romers och resandes historia. Det är en historia som är fylld av kränkningar från samhällets sida.

Varför är historien viktig och vad har historian för relevans för dagens situation? Det är viktigt att lyfta fram historian och enas om en gemensam syn på den. Först då kan vi gå vidare för en gemensam och bättre framtid.  Den lärdomen måste vi dra när det gäller många människors situation i Sverige och i världen och gäller självklart också romer och resande.

Det är ett långsiktigt arbete att skapa dialog och överbrygga missförstånd. Det är ett viktigt arbete. I denna process bör vi minnas att romer och resande inte är en homogen grupp. Det finns mycket gemensamt, men situationen och behoven är inte alltid desamma.

Vi säger nej till obligatorisk valfrihet

Regeringen vill göra valfrihetssystem till ett obligatorium och den önskan är nu ute på remiss i landet. Sveriges Kommuner och Landsting (intresseorganisationen för alla kommuner och landsting) har sagt nej till att tvångsinföra valfrihetssystem. Alla partier i SKL ställde sig bakom detta nej.

Igår var det dags för Omsorgsnämnden att behandla detta yttrande. Då sade den borgerliga jag till att staten ska kunna påtvinga kommunerna att införa valfrihetssystem. Ett starkt ingrepp i det kommunala självstyret.

Jag ogillar starkt att göra valfriheten obligatorisk. Dels för att jag anser att kommunera själva ska få avgöra vilka system som ska införas utifrån de lokala förutsättningarna och politiska uppfattningar, dels för att jag tycker att valfriheten inte främst ska begränsas till att handla om att välja utförare. 

Vi socialdemokrater säger nej till obligatorisk valfrihet.

23 april 2014

Socialdemokraterna lämnade igår in en motion om skärpta krav på friskolor. Det är bra och behövs. Helt i linje med de beslut som fattades av partikongressen förra året. Kommunerna bör få det avgörande ordet om friskoleansökningar.

Motionen föreslår bland annat krav på samarbetsavtal mellan kommunen och en ny friskola innan den får starta samt ett förtydligande av ansvar vid en eventuell konkurs. 



15 april 2014

Idag var det en artikel i Corren om upphandling inom omsorgerna. Det var en artikel om tog upp synen på upphandlingar och hur de påverkar. Tänkte därför förtydliga vad vi tycker om upphandling inom omsorgsverksamheterna och de sociala stödinsatserna:

1. Vi socialdemokrater vill se upphandlad verksamhet som ett komplement till kommunens utbud, där kommunen står för merparten för att säkerställa kommunens kapacitet och kompetens på området. Större fokus på kvalitet i upphandlingarna och att avtalen följs upp. Alltså att minst 50% av omsorgen ska vara kommunal, precis som för äldreomsorgen. Vi vill också skapa bättre förutsättningar för att resurserna används i verksamheten - kvalitet före vinst.
2. Vissa verksamheter lämpar sig inte alls för upphandling. Därför vill vi helt undanta verksamheter från upphandling som är särskilt unika eller där brukarna är särskilt känsliga för förändring.
3. Personalen är den viktigaste faktorn för kvalitet. Därför ser vi satsningar på arbetsmiljö och arbetsvillkor även som en satsning för brukarens bästa. Därför vill vi starta ett arbete för att få bort de delade turerna, öka de trygga anställningarna och se till att heltid blir norm.
4. För att öka tryggheten vill vi se möjligheten till längre avtalstider när upphandling sker. Vi vill därutöver ställa tydliga krav på upphandlingar och en bra uppföljning för att dessa krav uppfylls.

14 april 2014

Skäggetorp

Igår kväll hölls ett öppet smöte i Skäggetorpsskolan. Uppslutningen var stor, drygt 300 personer kom och många var de som vågade ta mikrofonen och berätta om sina upplevelser och tankar. Det visar att det finns ett stort engagemang i stadsdelen.

De flesta som tog mikrofonen berättade om segregation, arbetslöshet och bostadsbrist. Om en känsla av att ha blivit lämnade och att utvecklingen de senaste åren gått åt fel håll.

Tidigare, på eftermiddagen. träffade jag en grupp ungdomar som berättade om sin bild av livet i Skäggetorp. De berättade om arbetslöshet och utsatthet.

På kvällen cyklade jag hem i skymningen med övertygelsen om att vi politiker måste agera för att minska segregationen, jobba för fler människor i jobb och en meningsfull fritid. Det handlar om människors trygghet och delaktighet






Östnytt rapporterar från mötet i Skäggetorp.
http://www.svtplay.se/video/1972002/14-4-21-45
Vilken trevlig utsikt jag möttes av när jag imorse gick till jobbet! Socialdemokraterna i Linköping presenterar Framtidskontraktet för kommunen:

Trygghetsfrågorna i Linköpings kommun

Under hela den här mandatperioden har vi socialdemokrater på flera olika sätt lyft fram behovet av att öka satsningarna på trygghetsarbetet. Bland annat skrev vi i juni 2011 till kommunfullmäktige för att påtala behovet av att förbättra den politiska organisationen för trygghetsarbetet. Därefter har vi fortsatt, tills jag känt mig tjatig.

Anledningen till att vi tjatat är dels att vi tycker frågorna är viktiga. Dels att det inte funnits något utrymme att arbeta med frågorna inom kommunen eftersom detta enbart har legat på en person (borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt). Hjerdt har sagt att hon ska återkomma. Men, ingen gång under den här tiden har något förslag på något utskott, som det står i dagens Corren, kommit från någon i alliansen. Och vi har definitivt inte sagt nej. Ville bara få det sagt.

Tjatet ledde fram till att en person från oppositionen - jag - och Ann-Cathrine Hjerdt fick i uppdrag att ta fram underlag för hur trygghetsarbetet kan organiseras och stärkas i framtiden. Detta håller vi nu på med. Inget är ännu klart.

Bakgrunden till behovet av insatser i trygghetsarbetet är att segregationen ökat och att kriminialiteten verkar ha tagit nya former. Behovet av insatser är stort. Det handlar om att stärka välfärdssamhället, fler människor i jobb, öka delaktigheten och möjligheten att få bidra till samhället.

 
Artikeln i Corren:
 
Vår första s-interpellation om stärkt trygghetsarbete:
 

11 april 2014

Kommunstyrelsens ordförande i Linköpings kommun, Paul Lindvall, har vid ett flertal tillfällen senaste tiden offentligt kritiserat polisen. Lindvall har sagt att polisen inte lyckats med sina insatser och att han vill se hårdare tag.

Jag tycker att vi borde lägga energin på rätt saker - det vill säga samverkan. Kommunen borde också lägga energi på att investera i goda levnadsvillkor för alla. Segregationen i Linköpings kommun har ökat och det borde vi göra något åt.

I Skäggetorp till exempel går 17% av invånarna arbetslösa. Linköping lägger för lite pengar på arbetsmarknadsinsatser. Kommunen borde också satsa på att ha fler insatser och stöd finns nära, där människor bor. Det har vi föreslagit flera gånger, men inte fått gehör för.

Tydligen är jag dock inte ensam om att tycka att social oro är en fråga för hela samhället, såväl polis som kommun:

http://etidning.extraostergotland.se/exoexo/indexDesk.aspx

8 april 2014

Utanför stadshuset ljöd idag "Gelem, gelem" under tiden som den blågröna flaggan med det röda hjulet hissades, för att fira den romska internationella dagen. Det var vackert, trots att regnet föll under tiden.



Romer och resande har under lång tid utsatts för diskriminering och kränkningar - antiziganism i många länder runtom i Europa. Fortfarande kan vi se och höra berättelser om hur illa människor behandlas. Det är dags att ändra på det!

2 april 2014

Bra program på UR just nu om Barnkonventionen och idrottsrörelsen. Och de brott mot barnkonventionen som förekommer i barns vardag.

Det handlar till exempel om att låta alla barn få plats inom idrotten, om de vill. Att inte toppa lagen, eftersom barn hamnar utanför men också för att risken är stor att vi missar talanger. Många kan heller inte vara med och idrotta eftersom familjen inte har råd - vi måste göra insatser för att sänka avgifterna. Det är en oerhört viktig fråga.

1 april 2014

Hyrde idag en av de elcyklar som finns i stadshuset och for ut till Skäggetorp. Oj, vad det går när man "gasar på". Cyklade utan ansträngning om flera unga män i uppförsbackarna. Två av dem gillade inte det - de cyklade allt vad de hade för att cykla om mig..

Träffade Nader Ghaemi på Medborgarkontoret för att prata stadsdelsutveckling och Skäggetorp. Det var intressant.

 
 
Min uppfattning är att insatserna - när det gäller jobb, socialt stöd och annat - måste finnas nära människor där de bor. Att arbeta aktivt i bostadsområden för kommunala resurser till tillgängliga för de enskilda. Det förstärker möjligheterna till samverkan. Därför har vi Socialdemokrater flera gånger föreslagit att resurser och mandat ska decentraliseras till stadsdelarna. Vår motion som vi skrev om detta, avslogs. Nu gäller det att vinna valet så att idén om att fler verksamheter ska finnas i människors närområde kan bli verklighet!