29 november 2012

I början av 90-talet infördes den så kallade Linköpingsmodellen. Det handlade om att ge människor inflytande över sitt liv, även när det gäller insatser som den enskilde kan behöva från kommunen. Denna modell finns fortfarande idag och ger människor möjlighet att få tillgång till stödinsatser utan krångliga biståndsbeslut.

Linköpingsmodellen innebär att människor själv kan ta kontakt med familjestödet om situationen i familjen känns ohållbar. Eller att själv kunna ta kontakt med missbruksvården om drickandet har börjat gå för långt. Vi tror att detta kan göra att fler människor kan söka hjälp i ett tidigare skede än annars.

Det finns dock vissa oklarheter med rättsläget. En restriktiv tolkning av lagstiftningen innebär att allt stöd enligt socialtjänstlagen enbart kan grundas på biståndsbedömningar. Linköpings kommun har under senare tid fått synpunkter från Socialstyrelsen. Därför kommer Linköpings kommun behöva göra lite ändringar för att gå Socialstyrelsen till mötes en bit på vägen.

Det är inget vi gärna vill. Helst vill vi se en översyn av socialtjänstlagen för att göra det möjligt att fortsatt satsa på servicetjänster. Många kontakter har tagits från kommunen för att påverka, ännu utan resultat. Vi kommer göra allt vi kan för att försvara fortsatta möjligheter till lättillgänligt stöd.


I tisdags fattades det beslut om budget för Linköpings kommun. Här kan du läsa en sammafattning om vad vi socialdemokrater föreslog i vår "skuggbudget":

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Linkoping/Media/Nyheter1/Budget-Jobb-kunskap-och-fler-hander-i-aldreomsorgen/

Läs också artikeln som igår publicerades i Östgöta Corresponndenten om debatten kring budgetförslaget och något om vår kritik mot den borgerliga alliansens förslag:

http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/motstand-mot-budget-med-sparkrav-6235796-artikel.aspx

19 november 2012

Då lider en arbetsdag mot sitt slut. Började dagen kl 07.30 med strygruppsmöte med Fairtrade City. Det har varit en intensiv dag med olika möten efter varandra och olika frågor. Slutade dagen med möte med socialdemokratiska fullmäktigegruppen och efter det en stund framför datorn för att slutföra några uppgifter kring vårt budgetförslag.

Det ska nu bli skönt att cykla hem.

14 november 2012

Idag besöks Linköping av Stefan Löfvén, socialdemokraternas partiledare. Det ska bli spännande att höra honom.

Sverige står inför stora utmaningar med den höga arbetslösheten, de sjunkande skolresultaten och frågan hur välfärden ska finansieras i framtiden. För att kunna ta sig an de stora frågorna måste vi ha en politik för framtidsinriktade reformer. Det har socialdemokraterna.

När jag är ute på olika verksamhetsbesök och pratar med människor ser jag så tydligt att det behövs insatser för att stärka Linköping och Sverige. Det handlar om att alla ska kunna få möjligheter till ett bra liv.

9 november 2012

Utbildningsdag psykiatri och socialpsykiatri

var jag och Elisabeth Gustavsson, vår gruppledare i socialnämnden, på idag. Det var flera givande föreläsningar, men också många intressanta samtal med andra deltagare på utbildningsdagen.



Bland annat var jag på en föreläsning om äldres psykiska ohälsa. Äldres psykiska ohälsa är det område som fått minst uppmärksamhet, konstaterar bland andra Socialstyrelsen. Det behövs ökad kompetens och tillgång. Statistiken visar att äldre har en högre självuppskattad psykisk hälsa än unga, men fler begår självmord och många äldre har en depressionsdiagnos. Dessutom är utskrivningen av antidepressiva läkemedel omfattande.  

Ett annat seminarium handlade om hur vi får råd med det förebyggande. Många kostnader kan minskas i framtiden om vi satsar idag. Varför har vi inte råd med det som är klokt?

8 november 2012

Igår blev det tårta på Linghems bibliotek för att fira att de både fikar Fairtrade, men också bjuder sina besökare på etiskt fika i sin tidningshörna.

Det blev ett både roligt och spännande besök. En av de mindre besökarna hade sett fram emot tårtan hela dagen och verkade inte vara besviken när hon tog sin första munsbit.




6 november 2012

Morgonen började bra. Vaknade med beskedet om att Obama vunnit presidentvalet i USA. Det är bra för världen att USA fortsatt har en demokratisk president. Fyra år till får Barack Obama, då han måste bevisa att det går att göra något åt de svåra problem som landet står inför.

Idag ska jag först iväg till Skäggetorp en sväng. Prata ungdomsfrågor framförallt. Därefter ska vi uppmärksamma en arbetsplats som fikar Fairtrade. Ikväll bli det en tur till Boxholm.

1 november 2012

Igår var jag bland annat på Anders Ljungstedts gymnasium tillsammans med Helena Balthammar, vice ordförande i Bildningsnämnden. Vi pratade med ett antal lärare om skolutveckling samt hur vi kan förbättra förutsättningarna för lärare. Det blev en givande och intressant diskussion kring det program som vi presenterade i våras; Satsa på lärarna! Läs gärna förslaget här och kom med synpunkter.

http://www.socialdemokraterna.se/upload/webbforalla/ak/linkoping/Dokument/Satsapalararna.pdf

Idag ska jag ägna min tid åt att besvara och hantera alla mejl som jag inte hunnit med den senaste tiden.