21 september 2012

Alliansens budget presenterades igår. Många förslag är bra, ibland kan man nästa tro att alliansen har kopierat socialdemokratiska förslag. Men, så kan det väl ändå inte vara?

Det finns väldigt lite insatser för jobben i den lagda budgeten. Och insatser skulle verkligen behövas. Ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa.

Regeringen drar ned på antalet platser på högskolor och universitet med ca 30.000 platser på två år. Samtidigt som ungdomsarbetslösheten är hög och söktrycket ökar. Samtidigt som vi behöver kompetensen. Det känns verkligen irrationellt.

20 september 2012

ECAD i Gävle

Kom igår tillbaka från Gävle. Var där på en konferens anordnad av ECAD (European Cities Against Drugs) Sverige.
Idag rapporterar de flesta länder i Europa en stabilitet eller minskning i användandet av cannabis. Men i Sverige ökar användandet. Nivåerna är nu historiskt höga. Det är också en kraftig ökning av personer som söker behandling. Och de är unga.
Allmänhetens attityd till cannabis har ändrats på senare tid. Allt fler har en ökad acceptans och fler tycker att länder ska legalisera användandet av cannabis. Vi ska dock inte glömma att en övervägande majoritet av svenskarna (78%) tycker att cannabis fortsatt ska vara förbjudet.
Samtidigt finns det ett bristande intresse för narkotikafrågan bland politiker. Inte heller hörs någon debatt om legalisering eller ej. Många ungdomar undrar vad vi politiker tycker. Det har jag själv fått höra när jag som politiker träffar ungdomar. De vill veta.
Några exempel på vad vi behöver göra:
- Öka kunskaperna.
- Väcka upp samhället och politiken.
- Genomtänkt åtgärdssystem för de som använder och/eller missbrukar. Samt genomtänkta upptäcktsmöjligheter.
- Politiker behöver fokusera mer på narkotikafrågan.
- Mer samverkan mellan berörda.

14 september 2012

Budgetarbetet är i full gång i Linköpings kommun. Om lite drygt två månader ska en budget för de kommande åren vara beslutad och klar. Därför var det i förra veckan budgetberedning. För att de olika nämnderna skulle kunna presentera förutsättningarna inför budgetarbetet.

Det finns ett sparkrav på två procent i kommunens alla nämnder. Detta borde vara självklart att det togs upp på budgetberedningen, kan jag tycka. Men, icke så. Nämnderna skulle presentera detaljerade behov av mer pengar, men fick inte presentera hur besparingarna skall ske. Det skulle bli allt för detaljerat, sas det.

Jag förstår det inte. Detta skulle till exempel kunna innebära att en nämnd kan behöva spara in på något viktigt samtidigt som nämnden kan få pengar för något mindre viktigt. Och detta kan inte diskuteras eftersom den informationen inte finns.
Träffade idag de Personliga ombuden i Linköpings kommun. Det är en bra verksamhet som har funnits i vår kommun sedan 2002. Så här står beskrivs verksamheten på hemsidan:

"Personliga ombud finns för dig över 18 år med långvariga psykiska svårigheter. De är din företrädare och stödjer dig så att dina behov ska bli tillgodosedda på det sätt som du önskar."

Det var intressant att lyssna. Det blir här tydligt hur mycket i vårt samhälle som påverkar varandra. Förändringar i socialförsäkringarna, myndigheters uppdrag och bemötande, hur bra våra verksamheter fungerar - allt detta påverkar i stort den målgrupp som de personliga ombuden vänder sig till.

13 september 2012

Det känns att hösten är här - det var kallt ute när vi ikväll knackade dörr i Malmslätt. Men, vi fick många svar på våra frågor och många bra förslag och inspel. Det känns bra och värmer.

Socialdemokraterna i Linköping har startat sin mellanvalskampanj. Här är en artikel om detta ur dagens Östgöra Correspondent.

12 september 2012

Ökad tillgänglighet

Läste idag lite på Ylva Johanssons (s) blogg. Hon skrev bland annat i juni om frågan om tillgänglighet. Ylva Johansson argumenterade på ett bra sätt om varför bristande tillgänglighet skall ses som diskriminering och föras in i lagstiftningen. Det handlar om mänskliga rättigheter. Läs gärna hela inlägget här:

http://www.ylvajohansson.se/2012/06/tillganglighet-gynnar-alla.html

Den 13 juni besluta sedan riksdagen att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska omfattas av svensk diskrimineringslagstiftning. Regeringen ska skyndsamt återkomma till riksdagen med ett lagförslag. Reformen ska införas på ett samhällsekonomiskt ansvarsfullt sätt, sägs det i beslutet.
Arbetslösheten har ökat ytterligare det senaste året och antalet lediga platser är färre. Arbetslösheten är nu 8,4%. Sverige förtjänar en bättre jobbpolitik.

10 september 2012

Jämlik hälsa

Politik behöver också formas utifrån en vetenskaplig grund. Några engagerade socialdemokrater i Östergötland har tagit fasta på det och därför startat igång Kommissionen för jämlik hälsa. En jämlik och god hälsa är en av de viktigaste faktorerna för utveckling och välfärd. Det är en viktigt fråga för oss.

Första mötet med kommissionen hölls i fredags. Flera forskare gav oss en bild av hälsoläget i Östergötland. Det gav många insikter i vad hälsa är och hur mycket olika samhällsfaktorer påverkar förutsättningarna för hälsoläget. Det var givande och intressant. Det är ett privilegium att få vara en del av denna kommission och få tillägna sig så många kunskaper.

6 september 2012

Utflyttningskommun?

Det är nu tredje året i rad som befolkningsökningen minskar i Linköpings kommun. Det är till och med så att kommunen har ett negativt flyttnetto, vilket innebär att de som flyttar ut från Linköping är fler än de som flyttar in. Det byggs alldeles för lite i Linköping.

Så framtiden ser grå ut för de som vill flytta till Linköping. Företagare lyfter också fram detta som ett problem. Många har svårigheter att rekrytera kunnig personal utifrån, eftersom det inte går att få tag i boende.

4 september 2012

100% ren hårdträning

Var på förmiddagen på en konferens Som Länsstyrelsen anordnade om dopning.

Lärde mig lite mer om hur idrotten arbetar med frågor om dopning, vad kommunerna kan göra. Malmö togs då fram som ett exempel där kommunen jobbat aktivt.

Hur stort är då problemet? Det verkar vara svårt att uppskatta. Men, i Danmark där många dopningskontroller på olika gym gjorts, hade ungefär en femtedel av de som kontrollerades tagit hormonpreparat. Kan man anta att det finns lika många i Sverige? Preparaten säljs hur som helst på en växande illegal marknad.

3 september 2012

Det var en trevlig helg som kom och gick. Åkte från ett regnigt Uppsala lördag eftermiddag, där jag var på en bra konferens. Anlände till Linköping där solen sken med löfte om en vacker kväll.

Tillsammans med flera tusen andra linköpingsbor var också jag sedan i Vidingsjö, där Winnerbäck höll konsert. Det var en riktigt bra konsert och väldigt god stämning. Det gjorde att jag cyklade hem med ett leende denna vackra sensommarkväll.

Igår var vi sedan många socialdemokrater som var i Malmslätt och knackade dörr. Vi har under våren och sommaren pratat med 2000 personer i Lamhov, Ryd och Tallboda. Vi har under den här tiden fått många spännande och intressanta synpunkter, så även igår.