29 juni 2012

På väg med tåg till Borlänge för ett styrelseuppdrag.

Jag gillar verkligen att åka tåg när jag ska någonstans. Främst av miljöskäl. Hörde att de rödgröna röstade ned regeringe och fick igenom ett uppdrag att snarast föreslå hur underhållet av järnvägen ska organiseras. Det är bra. Det krävs satsningar både på utbyggnad och underhåll för att tågen även i framtiden ska stå sig som transportmedel.

28 juni 2012

Idag hölls ett möte mellan kommunpolitiker, krögare, fackliga och intresseorganisationer, polisen samt berörda myndigheter. Det diskuterades hur det kan arbetas långsiktigt och uthålligt med trygghetsfrågorna, lagen om kameraövervakning, behovet av samverkan inom och utanför kommungränserna, med mera.

Viktigt kändes det att visa att vi inte accepterar våld. En av krogägarna sa; "Det som hänt är inte enbart krogägarnas problem, det är också ett samhällsproblem. Vi måste göra något tillsammans, var och en av oss." (fritt citerat)

27 juni 2012

Behovet av att arbeta med trygghetsfrågor i Linköpings kommun är stort. Kriminaliteten verkar ha tagit en ny form. Det stod klart för några veckor sedan, när skott avlossades mot en av barerna på Ågatan.

Vi måste ta frågan på stort allvar och visa att vi tar avstånd från våld. Det är inte enbart ett ansvar för polisen, utan också för oss politiker, kommunen och andra myndigheter. Det kräver ett starkt samarbe. Det kräver också att vi jobbar med de stora samhällsfrågorna. Ett tryggt samhälle är en avgörande fråga för var och en av oss.

19 juni 2012

Idag fattade kommunstyrelsen beslut om att titta på en etisk uppförandekod för utförare inom Linköpings kommun. Det är jag glad över.

Vi socialdemokrater lämnade in en motion om detta i novermber. Genom en uppförandekod skulle vi kunna se till att inga skattepengar går till så kallade skatteparadis. Andra kommuner har redan satt ned foten, det är dags att också Linköping gör det.

Läs gärna vår motion:

http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/Socialdemokraterna%202011/2011-11-23%20Etiska%20aff%c3%a4rsregler.pdf

18 juni 2012

Planeringsutskottet gjorde idag en resa till Sättuna och Ljungsbro-Berg för att titta. Inför beslut om detaljplaner.

I Ljungsbro möttes vi upp av engagerade personer som ville prata om trafikkiosken. Trafikkiosken, som ligger mitt i Ljungsbro, ser alldeles nedgången och sliten ut. Jag minns hur den såg ut en gång i tiden. Idag är den inte något positivt för Ljungsbro. Något behöver göras.

12 juni 2012

Samhället behöver mer kreativt tänkande - inte mindre.

När framtidsspanare spår framtidens arbetsmarknad beskrivs behov av kreativa och kommunikativa färdigheter. Flera forskare menar att Sveriges tidigare framgångar berott på att samhället stimulerat kreativt tänkande. Forskning visar också att de estetiska ämmnena inte bara är viktiga i sig, utan även kan vara vägen till kunskap i andra ämnen.

Trots detta finns inte längre de estetiska ämnena kvar som gymnasiegemensamt ämne i den nya gymnasieskolan. Det beklagar jag. Jag tycker att det ger utryck för en syn på att estetiskt skapande inte är så viktigt.

Se nedanstående länk om vad de rödgröna partierna tycker om detta:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4011506

8 juni 2012

Satsa på lärarna

Vi står inför flera utmaningar inom skolan; Sviktande resultat, få söker till lärarutbildningar och skolsegregationen ökar. Samtidigt vet vi att det enskilt viktigaste för elevernas resultat är att de möts av en bra lärare. Därför vill vi satsa på lärarna.

Linköping behöver de skickligaste lärarna och måste bli bättre på att ta tillvara bra pedagoger. Därför vill vi öppna upp lärarnas karriärmöjligheter. Vi vill låta de bästa lärarna få möjlighet att vara ledare i den pedagogiska utvecklingen, utan att för den skull behöva bli rektorer. Lärare som leder den pedagogiska utvecklingen ska kunna märka det i sitt lönekuvert. 

Skolan är helt enkelt väldigt viktig och då behöver vi göra satsningar när vi ser att det behövs.

7 juni 2012

På tisdagens kommunfullmäktige tas förhoppningsvis beslutet att permanenta Lärcenter. Det kan nu bli svaret på den motion som jag och Jimmy Almevind skrev för ett år sedan.

Det är viktigt att Lärcenter finns, det höjer kompetensen och därmed kvaliteten i demensomsorgen. Det speciella med Lärcenter är att alla de som är engagerade i verksamheten samtidigt jobbar direkt inom demensvården, och att det sker genom samverkan mellan forskare och praktiskt verksamma. Fokus är hela tiden på den verklighet som personal, anhöriga och brukare lever i. Man lär av varandras erfarenheter. Det behöver tas tillvara.

I Sverige finns idag ungefär 150 000 personer med demenssjukdom.  Antalet demenssjuka växer, eftersom vi blir allt äldre.  Demenssjukdom är troligen den viktigaste orsaken till en flytt till ett särskilt boende.

Att arbeta inom demensvården ställer speciella krav. Målet för omvårdnaden om personer med demenssjukdom är en god livskvalitet. För att uppnå en sådan omvårdnad krävs kompetens. Kompetensutveckling inom demensvården säkras bland anant genom en fortsatt satsning på Lärcenter.

4 juni 2012

Läser ett inlägg om skolsegregationen. Skribenten menar att resurserna till skolan redan fördelas efter behov. Frågan är ju bara hur mycket som fördelas och om det är tillräckligt. Studier visar att kommunerna generellt i landet fördelar allt mindre av resurserna utifrån hur behovet i området och på skolan ser ut. Skolor med stora utmaningar får fortfarande oftast mer resurser än andra skolor, men i allt mindre utsträckning än tidigare. Trots en samhällsutvecklingen där segregationen ökar.

1 juni 2012

Vi kan redan idag se spåren av klimatförändringarna.

Afrika är den mest sårbara och drabbade världsdelen. Torrperioderna har blivit mer intensiva, regnperioderna kortare och i vissa områden har nederbörden minskat dramatiskt under den tid då grödorna växer mest. Klimatförändringarna har därmed ökat risken för undernäring och svält.

Detta innebär att vi måste jobba hårdare med miljöfrågorna.
Odlingen av Jätteräkan är ett av värdlens största miljöhot. Trots detta har svenskars konsumtion av densamma ökat de senaste åren. Stora företag skövlar skogar för att kunna odla jätteräkorna. Miljön och ekosystemet förstörs.

Avstå jätteräkan - nu!