31 oktober 2011

Hur ska man veta vad man vill bli när man är 15 år?

Enligt en undersökning ångrar 27% sitt val av gymnasieutbildning. Hela 58% av studenterna kommer på vad de vill först efter gymnasiet. En tredjedel vet inte hur man gör för att komplettera sina betyg i efterhand.

Det var ju en kunskap som man i och för sig kunde ana förut. Men, det gör mig mer övertygad om att vi ska ha så breda utbildningar som möjligt. Alltså tvärtemot vad den nuvarande regeringen anser. Det nya antagningssystemet till högskola och universitet innebär också att att "felval kan straffa sig hårt".

Läs mer om undersökningen nedan:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/studentum/pressrelease/view/foer-tidiga-val-saetter-stopp-foer-vidare-studier-698785?utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease&utm_medium=rss&utm_source=rss

Kompetensutveckling för höjd kvalitet

Imorgon kväll kommer Kommunals ordförande Anneli Nordström till Linköping för att prata kompetensutveckling inom äldreomsorgerna.  Vi har bjudit in henne för att prata om vilken kompetens som behövs inom omsorgerna i framtiden.
Att satsa på personalen är den enskilt viktigaste insatsen för att höja kvaliteten.  Ett bra bemötande kräver tillräckligt med personal, men också kompetent personal. Att arbeta inom omsorgerna måste bli ett eftertraktat yrke. 
Vi vill nu dra igång en diskussion om hur vi kan utveckla kompetensen inom omsorgen. Kom gärna du också!
Seminariet hålls imorgon tisdag den 1 november kl. 18.30 i Stadshuset.

28 oktober 2011

Oroande lågt bostadsbyggande

De senaste åren, från 2007, har bostadsbyggandet minskat oroande mycket. Detta trots att befolkningsökningen de senaste åren varit mycket hög.

Nu bromsar befolkningsökningen in kraftigt. Det finns ett självklart samband mellan boende och befolkningsökning. Flera år av lågt bostadsbyggande förmodas nu ta ut sin rätt.

27 oktober 2011

LSS -en rättighetslagstiftning?

Kostnaderna för LSS ökar. Försäkringskassan har ändrat sina regler för bedömning av personlig assistans från 2009 och framåt. Frågan är hur lång tid det tar för regeringen att inse att något måste göras. Vi är många som undrar. För att intentionerna i lagstiftningen ska hållas, måste det till ändrade skrivningar.

Fram tills dess kommer Linköpings kommun, tillsammans med allt fler kommuner gå med underskott. Kommuner som anser att alla människor har rätt till det stöd som personlig assistans kan ge. Det kostar Linköpings kommun många mijoner. Pengar som kunde ha använts till annat. Och för detta har regeringen ansvar.

Tyvärr verkar inte en lösning vara nära. Se protokoll från frågestund där socialdemokratiska Lena Hallengren frågar ansvarig minister kristdemokraten Maria Larsson:

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2011/12:20

25 oktober 2011

Debatt om avtalsviten i äldreomsorgen

I Linköpings kommunfullmäktige ställde idag miljöpartisten Nils Hillerbrand en fråga till ansvarigt kommunalråd Jan-Willy Andersson. Frågan gällde om kommunen använder sig av viten om utföraren av äldreomsorg inte sköter sitt uppdrag.

Om jag ska försöka sammanfatta diskussionen; Linköpings kommun har aldrig utdömt något vite, trots att vi vet att det förekommit fall som inte överensstämmer med tankarna om en god äldreomsorg. Ansvarigt kommunalråd Jan-Willy Andersson säger i talarstolen att de en gång funderade på att utdöma vite när en utförare serverade frukt som efterrätt. Men i de andra fallen där utföraren brutit mot avtal, har det gällt områden där det i dagsläget inte går att utdöma viten.

Det verkade inte som om kommunalrådet Jan-Willy tycker att de här reglerna behöver ändras.

24 oktober 2011

Socialdemokratisk äldrepolitik

Idag presenterade vi ett program med punkter om Socialdemokratisk äldrepolitik. Det vill vi ha som underlag för diskussion med boende, brukare, anhöriga, personal och intresserade.

Här är länken till vårt program:

http://www.socialdemokraterna.se/upload/webbforalla/ak/linkoping/dokument/Fempunktsprogram%20%c3%a4ldreomsorgen.pdf

23 oktober 2011

Simhallen

Behovet av en ny simhall blir tydligt nu i dagarna. Motionsbassängen är avstängd på grund av sprickor. Vår vice ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden Ellen Aguirre har talat om att det behövs snabba beslut.

20 oktober 2011

Arbetsterapins dag

Fick för en stund sedan en skrift om den specifika rehabiliteringen, eftersom det idag är Arbetsterapins dag. Där står det bland annat att tillgången till rehabilitering inom den kommunala äldreomsorgen och hälso- och sjukvården varierar stort över landet.

Här i Linköpings kommun är det ju högst aktuellt att prata om rehabiliterande insatser, eftersom resurserna har kraftigt minskat. Jag skrev om detta den 30 mars i år:


Vi måste fortsätta arbeta för att stärka de rehabiliterande insatserna. Det kommer i alla fall vi socialdemokrater att göra.


Hedersvåld och hatbrott

Stadsmissionen anordnar idag ett seminarium om hedersvåld. Många flickor och pojkar känner oro och begränsningar i sina möjligheter att göra egna val i livet. Några riskerar dödligt våld. Det är inte ok i ett fritt, demokratiskt samhälle med respekt för mänskliga rättigheter.

För mig handlar detta om just mänskliga rättigheter. Alla barns rätt till ett liv fritt från våld och förtryck.

18 oktober 2011

Missbruksutredningen

På onsdag ska omsorgsnämnden ta beslut om yttrande till Socialdempartementet gällande den så kallade Missbruksutredningen.

I förslaget till yttrande står det att "Linköpings kommun föreslår att integrerade mottagningar mellan landsting och kommuna tillskapas för att kunna erbjuda en missbruks- och beroendevård där kompetens hos flera professioner tas tillvara i tvärprofessionella team. .. Linköping förordar ett fortsatt delat huvudmannaskap när det gälelr behandlingsinsatser.."

Det tycker jag är ett väldigt bra förslag.

17 oktober 2011

LinköpingsBo 2016

Vi får på vår socialdemokratiska fullmäktigegrupp en dragning om den kommande mässan. Den första frågan man ställer sig är naturligtvis hur vi ska hinna bygga ett helt nytt område på mindre än fyra år. Innan dess ska detaljplan fram etcetera. Det vill säga både tänkande, planerande och byggande.

Nu diskuteras dock vart vi ska bygga för en bomässa. Ska det vara ett nytt område eller ... Beslut ska fattas i mitten av november.

Folkpartiets svar på ungdomsarbetslösheten

Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige. Fokpartisters svar på detta blev härom dagen att slopa turordningsreglerna och att sänka ingångslönerna.

Det tycker jag är en dålig idée. Jag ställer mig också undrande till hur den borgerliga alliansen ska förhålla sig till förslagen. Centern och folkpartiet vill slopa turordningsreglerna, moderaterna har sagt att de inte vill med hänvisning till att det inte är ett problem. Vi är nog många som vill ha ett svar.

Samråd med universitetet

Idag har vi haft samråd med universitetet. Jag uppfattar att det finns en del för kommunen och politiker att ta tag i:

- Linköpings universitet har tappat ett stort antal internationella masterstudenter. Detta på grund av att regeringen 2010 beslutade införa avgifter för studenter utanför EU att studera här i Sverige. Det medför negativa konsekvenser för Sverige och Linköping.

- Universitetet har inom de närmaste åren ett stort rekryteringsbehov av personal. Där måste kommunen finnas med en attraktiv miljö - med bra skolor, boende med mera.

- Elevkullarna minskar dramatiskt de kommande åren. Det kommer minska söktrycket till alla universitet.

- Det finns en inriktning från den sittande regeringen att satsa på de större universiteten på bekostnad av de mindre. Hur kommer det att påverka just Linköping?

- Det blir svårare att hitta boende både för studenter och anställda i Linköpings kommun.

15 oktober 2011

Svea i Örebro

Det är idag höststämma i Örebro för Konsumentföreningen Svea. Svea är en medlemsorganisation för det kooperativa Coop för medlemmar alltifrån Kisa till Sveg.

Stämman har idag behandlat motioner om att sluta sälja tigerräkor och ekologiska varor med mera. Coop är en föregångare när det gäller ekologiska alernativ. Men, det krävs ständiga insatser för att fortsätta vara det och för att allt fler konsumenter ska handla etiskt och ekologiskt.

11 oktober 2011

Fairtrade

Igår fick vi fint besök till Linköping. Två kakaoodlare från Kuapa Kokoo i Ghana, Appia och Victoria. De är medlemmar i det stora kooperativ i Ghana som är Fairrade.

De berättade om hur de premier som man får genom Fairtrade har möjliggjort skolor och rent vatten för de som bor i byarna. Bra arbetsverktyg och villkor för de som arbetar.

Vid deras besök var vi bland annat på Cloetta som gör Fairtradechoklad på kakaobönor från just Kuapa Kokoo. Det var spännande att se hur bönorna här till slut blir till choklad.

4 oktober 2011

Vad vilja socialdemokraterna?

Det har sedan i somras varit mycket debatt om förhållandena inom äldreomsorgen. Många anser att den sittande majoriteten inte tar ansvar för kvaliteten i verksamheten och inte visar respekt för den synpunkter som förts fram från brukare, anhöriga och personal. Vi Socialdemokrater har haft synpunkter på detta. S-politiker och miljöpartister i äldrenämnden har fört fram en rad krav på förändringar för att kunna säkra kvaliteten.

Vi socialdemokrater vill ha fler och tydligare kvalitetskrav på den verksamhet som läggs ut på upphandling. Vi vill undanta ett antal verksamheter inom varje verksamhetsområde från upphandling. Det vill vi av flera skäl. Dels för att kommunen alltid måste ha en kompetens på området och dels för att det ökar valfriheten för brukaren. Många efterfrågar kommunal verksamhet som inte läggs ut på upphandling och i dagsläget finns inte det alternativet. Vi vill också exempelvis titta på hur vi kan formulera krav på en rimlig personaltäthet i de avtal där verksamheten läggs ut på upphandling.
Vi vill också titta på om det finnas möjligheter till riktigt långa upphandlingstider, längre än idag. Om vi ser att en verksamhet har en hög kvalitet så måste vi kunna förlänga avtalen. Det motiverar utförare och ger mer kontinuitet. 

Socialdemokraterna vill se mer verklig valfrihet för brukaren.
Det måste finnas bättre möjligheter till inflytande över innehållet i omsorgen. Idag handlar det inte om vad som utförs, utan av vem. Det vill vi ändra på. Vi vill också se större fokus på hälsa och det sociala innehållet. Människor måste till exempel få tillgång till rehabiliteringsinsatser, slippa ensamhet och kunna leva ett meningsfullt liv.

Vi står inför utmaningen att allt fler blir äldre. Det finns undersökningar som pekar på ett troligt behov av dubbelt så mycket personal inom omsorgerna inom fyrtio år mot vad vi har idag. En värdig omsorg om de äldre gynnas av hög kompetens, engagemang och goda arbetsvillkor för personal. Det är viktigt att satsa på kompetensförsörjning för att fortsatt kunna säkra en god kvalitet inom omsorgerna. 

Besök på Daglig verksamhet

Har under förmiddagen besökt en daglig verksamhet. Engagerade människor som vill erbjuda något bra för sina brukare.

Vi pratade förutsättningar för utförare av daglig verksamhet. Fungerar systemet bra? Har det blivit någon förändring i och med införandet av Eget val? Hur påverkar ersättningssystem och regler verksamheterna och i förlängningen brukaren? Ser fram emot en ordentlig utvärdering som kan ge mig och andra svar.

Imorgon kl arton ska Eget val inom daglig verksamhet debatteras på Fontänen. Det ska bli spännande att höra vilka frågor som kommer fram då.

1 oktober 2011

Solig lördag

En fantastiskt härlig höstdag. Mycket folk på sta´n. Och på Lilla torget stod vi, några socialdemokrater. Många människor kom fram för att få sig en kopp kaffe och en pratstund. Flera pratade om oron för kvaliteten inom äldreomsorgen och den irritation de känner över de uttalanden som gjorts från ansvarig politiker.