29 september 2011

Narkotikafritt samhälle

Är på kurs i Borås som European Cities Against Drugs - ECAD - anordnar. ECAD är en sammanslutning av städer runtom i Europa som gemensamt vill arbeta för ett narkotikafritt samhälle. LInköpings kommun är en av medlemsstäderna och vi är här som dess representanter.

Det har varit flera bra föreläsare. Alla är eniga om att vi pratar alldeles för lite om frågan.

24 september 2011

Kväll på sta'n

Tanja, Lisa och jag har just avslutat en kväll i hörnet av Stora Torget. Vi stod
där för att fråga människor vad de tycker om Linköping som ungdomsstad.

Vi är en grupp kommunpolitiker som vill fokusera på ungdomsfrågor. Vi ville då veta vad ungdomar och unga vuxna själva tycker. Vi har varit och ska ut på några skolor. Men också andra ställen. Så ikväll blev det en lördagkväll på sta'n. Det var kul.

Många hade mycket synpunkter på hur Linköping kan utveckas som ungdomsstad. Synpunkter som vi tar med oss.

22 september 2011

Barnfattigdom

Ikväll anordnade vårt parti ett seminarium om barnfattigdom. Företrädare från Rädda barnen och Unga örnar samt kommunalrådet Ebba från Botkyrka kom. Det var intressant - både fakta och uppslag på vad som behöver göras.

I Linköpings kommun lever 12% av barnen i fattigdom. Familjen har försörjningsstöd eller har inte inkomster som räcker för nödvändiga omkostnader. Linköping är den kommun där barnfattigdomen ökat mest av de östgötska kommunerna från 2007. Dessutom har skillnaderna mellan fattiga och rika barn ökat.

I Botkyrka har den rödgröna majoriteten gjort många insatser. Bland annat har de minskat antalet vräkningar, erbjuder numera frukost på alla skolor, elevdatorer, 35 timmars förskola för alla, nattis med mera. Detta är ett resultat av att politikerna i Botkyrka bestämde sig för att agera mot barnfattigdom med tydliga politiska beslut. Bra!

Det är dags att politiker går från ord till handling.

16 september 2011

Seminarium om barnfattigdom torsdagen den 22/9

Nästa vecka hålls ett spännande seminarium. Välkomna!

"Barnfattigdomen - hur utrotar vi den?"

Datum: onsdag 22 september, kl. 18
Plats: Caféet i Elsas hus, Elsa Brändströms gata 3, Linköping

Medverkande vid seminariet är Magnus Toresand som är verksamhetsutvecklare för Rädda Barnen och Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Unga Örnar samt Ebba Östlin, kommunalråd Botkyrka kommun.

Vad är att ta ansvar?

Fler fattiga barn, sjunkande resultat i skolan, större orättvisor, högre arbetslöshet än när regeringen tog över, bristande satsningar på forskning och infrastruktur, bostadsbrist runtom i landet... Så ser situationen ut. Och ändå pratar Reinfeldt om att regeringen tar ansvar. Vi har nog olika syn på vad ordet ansvar betyder.

9 september 2011

Sociala investeringsfonder

Nationalekonomen Ingvar Nilsson föreläser idag i Norrköping om sociala investeringsfonder som ett redskap. Norrköpings kommun har för ett antal år sedan infört detta.

Ingvar Nilsson berättar om de personliga men framförallt de ekonomiska kostnaderna om vi inte hjälper barn med svårigheter på rätt sätt. Han har räknat på de samhällsekonomiska kostnaderna, om vi inte gör något. Det blir så tydligt att det inte bara kostar för den enskilde, utan det kostar också mycket pengar för oss alla.

Oavsett hur vi löser detta, så måste vi politiker våga ta investeringspucklar för att kunna göra rehabvinster längre fram. Vinster både ekonomiskt men främst mänskligt.

Vi måste alltså gå från kortsiktigt tänkande till lånsiktigt och samlat helhetstänkande. Frågan är om vi klarar det? Hur kan vi fånga upp de barn som vi inte idag fångar upp? Just nu känns det som att mycket handlar om att reagera, inte på att agera.

8 september 2011

Ulrika marken

Idag var vi några stycken som stod på Ulrika marken och delade ut information om Socialdemokraterna. På samma plats som tidigare år.

En del visade tydligt att de inte höll med om vår politik. Och så är det ju. Vi lever tack och lov i en demokrati och alla tycker inte lika. Men, många ville framföra att de röstar på socialdemokraterna. Och jag hoppas naturligtvis att vi blir många fler. För en valseger 2014!

7 september 2011

Mer jämställt i förskolan och skolan

På ett seminarium idag pratade en kvinna från Malmö om hur de hade arbetat med att rekrytera personal till förskolan. Det har varit svårt en tid, men nu verkar antalet sökande till förskollärare öka, i alla fall i Skåne. Hur det ser ut här vet jag inte riktigt.

Samtidigt behöver vi få in fler män i förskola och skola. De är allt för få idag. Det vore bra för verksamheten. Frågan är vad vi ska och kan göra?

6 september 2011

Personalbrist inom äldreomsorgen i framtiden?

Är idag i Uppsala på arbetsgivarforum. Den förste föreläsaren för dagen berättar om en av framtidens utmaning - ett ökat behov av äldreomsorg. Förutom att kostnaderna enligt uppgift ökar med 70% per år (motsvarar 110 miljarder), så innebär det ett ökat behov av personal.

År 2010 var 156.000 anställda inom äldreomsorgen. Om 40 år skulle det enligt regeringenskansliets uppgifter behövas nästan dubbelt så många (275.000).

Det är redan nu personalbrist runtom i landet. Det här blir en utmaning för oss. Som arbetsgivare och politiker behöver vi verkligen ta tag i frågan att locka och utbilda människor till jobb inom äldreomsorgen. I Linköpings kommun har vi socialdemokrater dragit igång. Bland annat tänker vi anordna ett antal seminarium om det här. Jag återkommer om tid och plats.

5 september 2011

Regnig kväll

Ikväll var vi några stycken som var i Skäggetorp för att få lite synpunkter på bostadsområdet. Vi fick många bra synpunkter, som vi tar med oss.

Vi var på gården bredvid där jag själv är uppvuxen. Jag flyttade därfirån när jag var tio år. Så det är kul att se hur det har förändrats sedan dess. Hur stor pulkabacken verkade då, hur liten den ser ut nu.