30 juni 2011

Sjukförsäkringen

Idag diskuteras sjukförsäkringen i riksdagen. Vi socialdemokrater, med Tomas Eneroth i spetsen, vill se en humanare sjukförsäkring. Det vill inte alliansen, uppenbarligen.

Många påstår att det inte är regeringens fel att det blev som det blev med sjukförsäkringen. Att de där fallen som lyfts fram som omänskliga, inte kan lastas den borgerliga alliansen. "Det är ju inte de som fattar besluten", sägs det. Det är helt felaktigt. Det är klart att den borgerliga alliansen vet och att de också visste hur det skulle komma att bli. Om det var någon som tvekade om detta, så kan vi i dagens tidning läsa om ett funnet dokument. Ett dokument från Socialdepartementet som varnade för de omänskliga konsekvenser som de beslutade förändringarna skulle innebära.

Jag hörde Gunnar Axén, moderaterna, idag på radion. han hänvisar hela tiden till att den socialdemokratiska hade gett i uppdrag att se över sjukförsäkringen. (Som om vi då hade beslutat om samma förändringar som den borgerliga alliansen.) Det är klart att vi ska se över sjukförsäkringen. Alla system måste granskas. Och en del förändringar hade säkerligen gjorts. Vi ville förbättra möjligheterna för människor med någon form av sjukersättning till rehabilitering och sysselsättning. Vi hade inte genomfört samma politik som den borgerliga regeringen nu gjort.

Sommarstädning

Inför sommarledighet har jag ett stort behov av att rensa bland alla papper och kolla igenom Inkorgen. Känns alltid bättre att vara ledig då. Någonstans finns det också en liten oro att det kan ligga något jag missat.

28 juni 2011

Upphandla mat på rätt sätt

Jag fick ett mejl om matupphandlingar. Tydligen har Konkurrensverket föreslagit att vi ska slopa myndigheters möjligheter att beakta miljöhänsyn och sociala hänsyn vid upphandlingar. Mejlskriverskan var upprörd över detta. Dessa frågor engagerar mig mycket.

Det är viktigt för oss alla att vi fortsatt kan ställa krav från kommunens sida på hur maten produceras och transporteras till våra verksamheter. Det handlar om att våra brukare är värda mat av god kvalitet, för att människor som producerar varorna är värda goda arbetsförhållanden och för att vår jord är värd bättre miljö. Det är därför jag har varit med och skrivit motioner om detta. Det är också därför jag engagerar mig i Fairtrade.



22 juni 2011

Unga med låga löner?

Från borgerligt håll förs åsikten fram att vi ska ha lägre lägstalöner för ungdomar. Detta för att minska ungdomsarbetslösheten.

Men det finns inget belägg för något samband mellan andel arbetslösa unga vuxna och låga lägstalöner för ungdomar. Till exempel har många länder med låga ungdomslöner väldigt hög ungdomsarbetslöshet och vice versa. Jag anser inte att lägre löner för de unga är en lösning. Det måste till andra insatser.

17 juni 2011

Bristande kompetensutveckling

För några år sedan tror jag att flera uppfattade oss socialdemokrater som något av olyckskorpar. Jag och många med mig, lyfte ofta fram bristen på satsningar på kompetensutveckling och vad detta skulle kunna innebära.

Idag ser vi vilka stora matchningsproblem som finns i vår region. Vi har högre arbetslöshet än andra, samtidigt med arbetskraftsbrist. Det är verkligen oroväckande för framtiden.

Östgötategionens framtid

Över 200 politiker och tjänstemän samlas nu idag på förmiddagen för att diskutera den nya utvecklingsplanen för östgötategionen.

Flera representanter från regionen fick säga några ord inledningsvis. Om att regioner och samverkan mellan kommuner blir allt mer avgörande. Om vikten av att vi har bra boende, rekreation, utbildning och infrastruktur. Det är de viktigaste komponenterna för att människor ska välja att bosätta sig någonstans.

Eva Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping, sa flera kloka saker. Hon talade om att ta vara på gemensamma intressen men också ta vara på olikheter. "Vi måste våga varandras framgång."

16 juni 2011

Partiledardebatt

Första partiledardebatten mellan Reinfeldt och Juholt i riksdagen igår. Jag tycker att Juholt gjorde ett seriöst och engagerat intryck. Ett citat ur debatten;

Juholt till Reinfeldt: "Jag har högre ambitioner med Sverige. Jag vill använda den växande ekonomin till att bygga Sverige starkt. Du är nöjd med att passivt sänka skatter. Där går skillnaden."

14 juni 2011

Minskat bostadsbyggande i Linköpings kommun

"Efter 2007 har både påbörjandet och färdigställandet av bostäder successivt minskat för varje år". Detta kan läsas i statistiken om vad som händer i Linköpings kommun. När det gäller påbörjade småhus och flerbostadshus är det näst intill en halvering. Det är ju inte bra. Särskilt när vi vet att Linköpings befolkning stadigt växer. Frågan har lyfts flera gånger, men jag har ännu inte hört något svar; Vad vill den ansvariga alliansen?

13 juni 2011

Sommarstängt på förskolan

Sommar innebär ledighet, men också arbete. De flesta av oss har inte semester hela sommaren. Då måste förskolan fungera. Inte bara höst, vinter och vår.

Kommunals undersökning visar att var femte förälder inte har fått något erbjudande om annat alternativ när förskolan är stängd. För det är klart att vi förstår att inte alla förskolor kan ha öppet precis som vanligt. Även de som arbetar inom förskolan behöver semester. Men, då måste det finnas ett fullgott alternativ. Hela 7% av föräldrarna har fått meddelandet att det inte finns något alternativ.

I Linköpings kommun har jag inte hört annat än att det fungerar. Det är bra.

Resecentrum och järnvägen

Linköpings kommun har sedan länge planer på ett nytt Resecentrum. Frågan är hur detta ska se ut, men också när byggandet ska komma igång. Ett av frågetecknen är att staten är Ostlänken. Staten verkar ointresserad av att bygga ut järnvägen. Det påverkar hur vi ska tänka när det gäller nytt Resecentrum.

Det är viktigt att agera. Att det krävs satsningar på infrastruktur för att ett samhälle ska utvecklas, borde inte vara en nyhet för någon. Vad anser majoriteten att de kan göra för att driva på processen?

12 juni 2011

Tusentals flyr Syrien

Jesper Bengtsson, Reportrar utan gränser, berättade i Morgon i P1 om hur svårt det är för journalister att ta sig in i Syrien. Det sker en "minutiös granskning" av allt material, enligt Jesper. Därmed vet vi inte riktigt vad som pågår. De enda rapporter som finns är från de tusentals människor som flytt från Syrien. De rapporter som når omvärlden vittnar dock om övervåld mot befolkningen. Inte heller kan humanitär hjälp komma in.

9 juni 2011

Regeringen sviker de unga

Det står nu klart att regeringen inte kommer att satsa på de unga i år heller.

När alliansregeringen kom till makten 2006, dröjde det inte länge förrän beslut fattades om att ta bort statsbidragen för ungas sommarjobb. Många med mig har kritiserat beslutet. Förra året beslutade regeringen lägga tillbaka bidragen för sommarjobb till unga. Beslutet kom väldigt sent, men det var ändock ett positivt besked.

Det fanns förhoppningar om att regeringen i år skulle tillskjuta statsbidrag för att ge unga runtom i Sverige möjligheter till sommarjobb. Nu är hoppet släckt. Det blev ingen satsning. Jag tycker det är ett svek mot Sveriges unga.

8 juni 2011

Jämställdhet i praktiken

Har idag varit på ett seminarium om kommuner och landsting som arbetsgivare. Bland annat har vi pratat om jämställdhetsfrågor. Vi konstaterar att det är viktigt, men jag saknar konkreta exempel. Jag skulle vilja få höra de goda exemplen (om de finns) om hur vi t.ex. kan öka antalet män inom förskola, skola och äldreomsorg. Eller hur vi kan öka andelen kvinnliga ledare i traditionellt manliga verksamheter.

7 juni 2011

Barnfattigdomen fortsätter öka

Rädda barnen presenterade en ny rapport igår. Rapporten visar att både den relativa och den absoluta barnfattigdomen fortsätter öka. Det handlar om ett stort antal barn i Sverige som inte får de uppväxtvillkor de borde kunna få. Det måste Sveriges politiker göra något åt. Så länge Fredrik Reinfeldt sitter kvar som statsminister tror jag dock inte mycket kommer hända. Reinfeldt hänvisar bara till vad han anser regeringen redan gjort, trots vad siffrorna visar.

Vi behöver en ny regering snart!

Badminton och kjol

Tydligen har det nyligen beslutats om obligatorisk kjol för kvinnliga tävlanden i badminton. Argumentet som framfördes var att det skulle göra sporten mer publikvänlig.. Det är häpnadsväckande. Vilken tillbakagång i synen på kvinnan.

Jag tycker att kvinnor ska fortsätta tävla i sin sport, inte i snyggast ben.

1 juni 2011

Sjung om studentens lyckliga dagar

Jag var i Göteborg idag. Där tog eleverna studenten. På ett flak såg jag denna banderoll.


Det är sorgligt, men det är ju just den verklighet som möter många studenter. Mitt i glädjeyran över att ha klarat sin utbildning, finns vetskapen om den arbetsmarknad de möts av.

Staten och Linköpings kommun borde göra mer för att stimulera arbetsmarknaden för unga! Studenterna borde få känna glädjeyra på studentdagen och förväntan inför framtiden.

Utbildningen och kreativiteten

Har just lyssnat på ett föredrag med Sir Ken Robinson på nätet. Han pratar om att utbildning raserar barns medfödda kreativitet och istället utbildar för att alla ska lära sig på ett visst sätt och lära sig samma saker.

Vad vi borde göra, enligt Robinson, är att stödja barnen i dess kreativitet och inte bara lära sig matematik och språk (som står högst i hierarkin inom världens utbildninsväsenden) utan också konst, idrott med mera. Därför att det stimulerar människor och utvecklar människors kreativa sidor.

Låt oss försöka! Världen behöver kreativa människor.

Se gärna klippet på http://www.ted.com/