30 maj 2011

Restriktiv narkotikapolitik

Det finns en högljudd rörelse inom Europa som vill se en legalisering av narkotika. De är måhända inte många, men de hörs. Vi som kämpar för folkhälsa och förebyggande insatser samt en restriktiv politik, måste också göra vår stämma hörd. Jag tror det är viktigt att prata om den politik vi tror på.

26 maj 2011

Seminarium om Linköping som turist- och besöksstad

Igår hade mina kommunalrådskollegor Stina Edlund och Jakob Björneke bjudit in till ett idéseminarium om hur Linköping kan bli Sveriges främsta event- och besöksmål.  Några intressanta föreläsare var inbjudna och samtalen om hur vi ska komma framåt startades.

Det var kul att lyssna och prata med flera av deltagarna som hade spännande idéer om vad som kan göras. Jag ser fram emot att höra mer. Mycket har hänt de senaste femton åren i Linköping. Men, om Linköping ska fortsätta utvecklas, går det inte att stanna upp. Initiativ måste tas nu. Idéer tar tid att sjösätta.

Här nedan ser ni Jakob och Stina, två nöjda kommunlaråd på seminariet:


24 maj 2011

Vårdnadsbidrag

Det vårdnadsbidrag som alliansen infört i Linköpings kommun används inte i särskilt stor utsträckning. Därför beslutade kommunstyrelsen idag att de pengar som inte förbrukats istället ska användas till ett ökat behov för elever med funktionsnedsättning.

Vi socialdemokrater röstade för att pengarna ska föras över till elever i behov av särskilt stöd. Samtidigt föreslog vi att hela pengen för vårdnadsbidrag ska användas till elever i behov av särskilt stöd och en förstärkning av kvaliteten i förskolan. Det tycker vi vore bättre. Vad tycker du?

20 maj 2011

Den ojämlika hälsan

Igår eftermiddag var jag på ett intressant seminarium om folkhälsa. Föreläsare var Hans Nilsson, Linköpings universitet.

Hans Nilsson och en kollega har gjort jämförande studier mellan Norrköping och Linköping. Motala var till del också en del i denna studie. Studierna visar väldigt tydliga skillnader i hälsa mellan de båda städerna. Norrköping har generellt sämre hälsa, samt högre och tidigare dödlighet. När människor själva har fått skatta sin egen hälsa visar det också att det finns en dramatiskt skillnad. Barn i Norrköping har mellan 33-57% högre risk att drabbas av allt från öroninflammationer till lunginflammation. Det var verkligen en del häpnadsväckande skillnader.

Hur kan detta vara möjligt? Det finns väl inga enkla svar på detta. Men, det medför spännande frågor. Dels om vad som påverkar folkhälsan. Utbildning är en viktig faktor, men också historian. Men frågan är ju också hur folkhälsan påverkar utvecklingen i en stad. Vad jag förstår så påverkar en god folkhälsa den ekonomiska tilllväxten positivt. Det är en utmaning, för oss men kanske särskilt i Norrköping. Tur att det finns kloka politiker i Norrköping som kan ta tag i detta (förhoppningsvis med hjälp av föreningar och andra), eller hur?

Försäkringskassan och assistansen, del 2

Idag före lunch hade kommunen ett möte med Försäkringskassan om rätten till personlig assistans. Kommunen framförde vad vi ser och Försäkringskassan berättade om sitt arbetssätt.

Bakgrunden är att Omsorgsnämnden har ett befarat underskott på minst 17 miljoner kronor på grund av att Försäkringskassan sedan september 2009 gör andra bedömingar av det grundläggande behovet hos den enskilde. I september 2009 kom nämligen en dom i Regeringsrätten som till del ändrade rättsläget när det gäller rättighetslagen om assistans. Linköpings kommun har uppmärksammat att det bedömingarna av de grundläggande behoven inte görs på samma sätt i vår del av länet som i den andra delen av länet, till exempel.

Det känns som om det finns tre olika aspekter i det här ärendet:

1. Omsorgsnämnden har ett underskott att ta hand om, som konsekvens. Det kan innebära att vissa verksamheter på sikt får stå till tillbaka. Det oroar.

2. Försäkringskassan gör inte helt lika bedömingar av behoven mellan de olika kontoren. Det ser Försäkringskassan också. Det är inte ok. Det behöver Försäkringskassan ta tag i. Det måste finnas en likvärdig tillämpning och en rättssäkerhet för medborgaren. Det ska inte ha betydelse vilken kommun man bor i.

3. Man kan fråga sig om regeringsrättens dom verkligen stämmer med lagstiftningens intentioner. Enligt min enkla bedömning gör den inte det. De politiker som fattade beslut om lagen ville något annat, tror jag. I så fall är det ju ett problem i sig. Då måste vi politiker ta tag i frågan. Då behövs det att regeringen tittar över förarbeten och lagen, då behövs det kanske en ändring i lagen.

19 maj 2011

Hemsjukvården

Har idag på förmiddagen haft förmånen att få se lite mer om hur hemsjukvården fungerar idag. Det var verkligen lärorikt. Och bra, eftersom jag inte visste så mycket före besöket.

Kommunen har ju fattat ett principbeslut om att kommunalisera delar av den nu landstingsdrivna hemsjukvården. Inom lite drygt ett år måste vi ha tagit beslut om vem som ska ha ansvar för vad, hur detta ska organiseras, summor... Ja, en massa beslut på en kort tid. Kort tid eftersom vi måste hinna sätta oss in mer i frågan, diskutera, samla in synpunkter och hinna fundera ut hur vi löser detta på bästa sätt. Det tar tid att fatta kloka beslut.

17 maj 2011

Personlig assistans

Den nya tertialrapporten för omsorgsnämnden visar en prognos på ett stort underskott. Inom verksamhetsområdet LSS-insatser beräknas ett underskott på 17,1 mnkr. Minst.
Anledningen till underskottet är att Försäkringskassan ändrat bedömningen när det gäller behoven hos den enskilde av personlig assistans.  Jag kan ännu inte frågan helt, men det verkar som att de olika kontoren i landet tolkar lagstiftningen på olika sätt.
När Försäkringskassan ändrar sin bedömning innebär det ökade kostnader för kommunen. Den enskilde har ju i de flesta fall fortfarande samma behov av insatser.
Frågan måste diskuteras. Detta är ju oavsett vad vi tycker, ett exempel på hur statens och kommunens agerande påverkar varandra.

15 maj 2011

Omval igår

Socialdemokraterna gjorde igår starka val i Västra Götaland och särskilt i Örebro. Det känns ju bra, att vi nu går framåt.

Dock kändes det inte alls lika bra att valdetagandet i Västra Götaland var så lågt som 43%. Historiskt lågt. Det känns inte alls bra. Dessutom verkar det vara osäkert med majoriteterna där.

10 maj 2011

Stängda dörrar på Försäkringskassan

I slutet på förra veckan fick jag höra rykten om att Försäkringskassans lokalkontor i Linköping skulle stänga. Ärligt talat trodde jag att den risken var uppskjuten.
Jag gjorde ju ett studiebesök på Försäkringskassan tillsammans med våra ”sossar i riksdagen” Anna-Lena Sörensson och Johan Löfstrand. Då fick jag klart för mig vidden av de besparingar som regeringen beslutat om. Att alla lokal- och servicekontor i Sverige skulle tingas slå igen, om regeringen höll fast vid sitt besparingskrav. Jag häpnade och blev naturligtvis orolig för vad det skulle kunna innebära för alla som behöver Försäkringskassans stöd.
Veckan därpå fattades ett beslut som just då sköt upp regeringens beslut om besparing, på initiativ från den rödgröna oppositionen. Jag hoppades att regeringen då skulle ta sitt förnuft tillfånga. Men inget har hörts från regeringen. Det har varit alldeles tyst.
Så nu sitter vi där. Om några veckor kan det hända att Linköpings kommunmedborgare inte längre har möjlighet att gå in på kontoret i Linköping och få svar på sina frågor. Ungefär 120 personer besöker lokalkontoret varje dag. Men den 1 juni kan det var slut. Dörrarna stängs.
Det är bedrövligt.
Se också tidigare inlägg på bloggen samt artikel i dagens Östgöta Correspondenten om min och Linnéa Darells syn på detta.

Stöd till kvinnor i utsatta miljöer

År 2009 skrev Socialdemokraterna genom Helena Balthammar och Almaz Abdullah en motion om att starta ett stödboende för utsatta kvinnor. Ärendet togs upp på fullmäktige och bifölls med liten marginal. Alliansen yrkade avslag.
När vi i höstas tog upp frågan under budgetdebatten hävdade Linnéa Darell felaktigt att ett sådant beslut inte fattats och att det därför inte fanns pengar avsatta i budgeten.  Vi ställde återigen frågan om detta på fullmäktige nu i vår. Vi var oroliga för att stödboendet inte skulle bli av. Linnéa ursäktade sig då och sa att ett stödboende för utsatta kvinnor nu skulle bli verklighet.
På kommunstyrelsen idag fattades det så äntligen beslut om att pengar för att kunna starta detta boende ska tillföras. Härligt.
Jag frågade Almaz Abdulla, som skrivit motionen, om vad han tänkte efter dagens positiva beslut. Han sa:
-          Jag är mycket glad och nöjd. Det känns bra för de kvinnor som behöver detta boende. Det känns också bra att det är möjligt att kunna påverka.


Se också tidigare inlägg från den 30 mars i år. Samt länkar till motionen och vår interpellation:
http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/S%202009/kvinnorutsattamiljoer.pdf

http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/S%202011/2011-01-10%20utsatta.pdf

6 maj 2011

Öppet Stadshus

Varje år bjuds alla elever som går i år 8 i Linköping in för att träffa politiker här i stadshuset. I förmiddags var jag med. Det var trevligt.

De frågade mest om hur det var att vara politiker och så. Jag frågade mest om hur de tyckte att Linköpings kommun ska utvecklas i framtiden. Hoppas också att jag får in lite synpunkter framöver. Vad tycker du?

2 maj 2011

I februari skrev jag, Ali Hajar och Monica Sjösten en interpellation om framtidens äldreomsorg.

Se länk: http://www.linkoping.se/sv/Demokrati-politik/Kommunfullmaktige/Motioner-och-interpellationer/Motioner-och-interpellationer-2011/

Älreomsorgen har stått inför ett kaotiskt tillstånd och vi ville få veta hur majoriteten tänkte om detta. Vi ville höra vad den borgerliga majoriteten drar för slutsatser och hur de tänkte gå vidare med upphandlingar inom äldreomsorgen.
 
På kommunfullmäktige i tisdags svarade kommunalråd Jan-Willy Andersson på vår interpellation. Jag tycker att han svarade lite nonchalant på våra frågor. Det kändes inte som att han förstod den oro som faktiskt finns på många håll. Anledningen till att vi skrev interpellationen var ju för att vi verkligen undrar vad som ska hända.
 
Hur som helst svarade Jan-Willy Andersson att de nu ändrar upphandlingssätt igen. Omsorgskontoret fick återigen en väldigt kort tid att ta fram underlag, ingen utvärdering. Jan-Willy säger att han inte alls förstår våra invändningar, men han får ursäkta, men jag tycker inte det känns ansvarsfullt. Jag undrar vad den borgerliga majoriteten vill med äldreomsorgen. Vi saknar en genomtänkt strategi som sätter brukaren i fokus.

Istället anser jag att vi borde ge oss själva och tjänstemännen i uppdrag att fundera ut hur vi ska ha det. Jag anser att valfriheten är för begränsad om det enbart handlar om att kunna välja utförare. Det borde också kunna vara möjligt att välja innehåll. Innehåll och kvalitet i insatserna utifrån behov och förutsättningar.

En måndag i Stadshuset

Måndagar brukar vara en riktig mötesdag. Så var det idag.

Dagen började med möte med alla kommunalråd och gruppledare i Stadshuset. Det höll på större delen av förmiddagen. Det var dragningar om olika ärenden som kommer att bli aktuella för beslut eller ställningstaganden framöver.

Sedan var det möten med mina partikollegor i kommun, landsting och riksdag. Åtföljt av presidium för personalfrågorna i kommunen.

Så var dagen i princip slut. Emellan har jag dock skrivit en artikel, läst vår vårbudget som kom idag, läst och svarat på mejl, pratat drogfrågan. Så kan också en dag se ut.

1 maj 2011

Röda fanor

De röda fanorna har vajat i vinden idag. Det kändes som vanligt härligt att trampa gatorna med andra sossar.

Först samlades vi på Borggården i Linköping. Det var lite kallt om händerna, säskilt för de som bar fanorna. Men värmen inombords av att gå där med de andra, gjorde det hela gott ändå. Sedan bar det av till Norrköping för det gemensamma demonstrationståget där.

Jag hoppas vi kan ta med den känslan av styrka som fanns idag. Nu kör vi!