29 april 2011

Första maj, första maj!

Två dagar kvar. Jag ser som vanligt fram mot Första maj. Det är något alldeles särskilt att få gå tilsammans med andra som har samma värderingar som en själv.

Jag demonstrerar för att jag tror på ett solidariskt och rättvist samhälle. Hoppas att du också vill komma.

SON

Jag har inte hört Norrköpings symfoniorkester tidigare. Igår kväll var första gången.

Det var verkligen en Musikalisk kavalkad, med allt från klassiskt till pop. Det var kul och välspelat. Minnesvärt var naturligtvis att höra den blott tio-årige violinisten Johan Dale (?) som spelade ett fantastiskt stycke av den spanske violinisten Pablo Sarasate.

26 april 2011

Gymnasieskolans framtid

Jag ställde i kommunfullmäktige imorse en fråga till ansvarigt kommunalråd Carina Boberg om gymnasieskolans framtid.
Bakgrund
Gymnasieskolan står inför en hel del förändringar just nu:
  • En dramatisk elevminskning inom gymnasieskolan. En minskning med cirka 20% fram till 2014, enligt den senaste prognosen.
  • Antalet utbildningsplatser inom de fristående skolorna har ökat kraftigt, och det har påverkat den kommunala skolan i vår kommun.
  • På grund av regeringens gymnasiereform som innebär att elever på yrkesprogrammen inte längre får högskolebehörighet, har antalet sökande till yrkesprogrammen minskat. 
  • Andra konsekvenser av gymnasiereformen är att vissa program eller inriktningar upphör.
  • Översyn av lärarbehörigheten pågår.
Problemet
De förändringar som gymnasieskolan står inför kan ses som positiva eller negativa, men faktum kvarstår; 
Sammantaget kommer dessa förändringar innebära stora personalomställningar inom gymnasieskolan. Ett stort antal medarbetare inom utbildningsområdet riskerar att sägas upp. Situationen skapar osäkerhet och oro inför framtiden hos många personalgrupper. Och anledningen till att jag idag ville ställa en fråga till Carina Boberg är att jag under påskhelgen fått många frågor från människor om detta. 
Det jag och många andra oroar oss över är hur kvaliteten inom gymnasieskolan kommer att påverkas. Förändringarna riskerar att dränera skolor och program på kunskaper, kompetenser, engagemang. Så kallade nyckelpersoner kan komma att försvinna. Medelåldern bland gymnasieskolans personal kommer att öka. Vi vet ju att personalen är den viktigaste kvalitetsfaktorn i våra verksamheter, så detta kommer naturligtvis påverka eleverna.
Min fråga var alltså; Finns det en plan för hur vi ska hantera personalfrågan med allt vad det innebär? Kommer kommunen som arbetsgivare ta ansvar för situationen och agera?
Svaret
Carina Boberg svarade att det är för tidigt att uttala sig om vad som ska hända 2012.
Det svaret oroar mig naturligtvis. Det är hög tid, om inte redan sent, att besluta sig för hur vi ska förhålla oss. Om det ska vara möjligt att agera.

Äntligen möjlighet att blogga

Har haft problem med min mejl och med att komma ut på nätet från och till under flera veckor. Nu verkar det dock kunna funka. Det ska bli härligt att komma igång med att skriva på bloggen igen och att kunna svara på fler av de mejl som jag inte kunnat svara på.

19 april 2011

Starka känslor

Härom dagen såg jag fotoutställningen Intended Consequences på Fotografiska muséet i Stockholm. Fotografen Jonathan Torgovnik har fotograferat och intervjuat kvinnor i Rwanda. Kvinnor och deras barn. De barn som blev till när de våldtogs av milisen under folkmordet i Rwanda. Det är en otroligt stark utställning.

Under folkmordet i Rwanda användes våldtäkter som ett vapen i krigsföringen. Ofattbart hemska berättelser berättas om vad kvinnorna utsattes för. Uppskattnngsvis 20 000 barn föddes till följd av dessa våldtäkter. Ett trettiotal av dessa kvinnor med sina söner eller döttrar berättar i denna utställning om hur våldtäkterna har påverkat dem och deras relation till barnet. Det är så sorgligt och hemskt. Men, det jag också slås av är hur starka kvinnorna är och de flesta av mödrarna älskar verkligen sina barn trots allt. Några berättar dock om hur svårt de har att i sitt barn se något annat än det hemska som hände. De kan inte älska sina barn.

De intervjuade kvinnorna vill berätta sin historia, för att vi ska få veta och vara med för att förhindra att det händer igen. De berättar om hur svikna de kände sig när inte världen agerade för att förhindra folkmordet.Låt oss göra allt vi kan för att agera.

14 april 2011

En föreställning om livet

Har alldeles nyss varit på en fantastiks musikföreställning; En föreställning om livet framförd av Berzeliusskolans gymnasiesärskola. Den innehöll verkligen allt; sorg men framförallt glädje.

Jag kan varmt rekommendera att gå. Ni har chansen ikväll kl. 18.30 och imorgon fredag kl. 09.30 i Berzeliusskolans aula.

12 april 2011

Arbetsmarknaden för människor med funktionsnedsättning

Igår var jag på ett intressant seminarium i Stockholm. Det handlade om hur vi ska kunna öka sysselsättningen för människor med funktionsnedsättning. Det pratas ibland om att vi borde göra något, men få förslag har tagits fram. Därför vill jag verkligen engagera mig i frågan. Som det är nu kan vi inte ha det. Jag är inte säker på siffran, men allt för många står utanför arbetsmarknaden idag.

Det är helt klart så att många insatser behövs. Samhället måste ändras för att öka tillgängligheten. Inte bara den fysiska tillgängligheten utan också tillgängligheten till jobben..

Jag tycker också att vi offentliga arbetsgivare har ett särskilt ansvar att vara förebilder. Idag är det långtifrån så. Vi borde istället skämmas över hur få människor med funktionsnedsättningar som får anställning hos offentliga arbetsgivare runt om i Sverige.

I Linköpings kommun arbetar flera på ett bra sätt med frågorna, men det behövs mer insatser och ett starkt engagemang från oss politiker. Vilka konkreta insatser borde vi driva starkast?

10 april 2011

Val i Västra Götaland

Den 15 maj ska 1,2 miljoner i Västra Götalandsregionen gå till valurnorna igen. Om alla 1,2 röstberättigade tar den chansen. Jag har tidigare skrivit om oron för att för få ska rösta och att därför inte valresultatet blir rättvisande.

Socialdemokraternas Håkan Juholt har bjudit in Fredrik Reinfeldt till en debatt. Reinfeldt har tackat nej. Oklart varför. Risken med Reindeldts nej är att valet får mindre uppmärksamhet och därmed också färre i röstande.

6 april 2011

Kompetensbehov

Svenskt Näringsliv visar i sin konjunkturprognos att uppgången hämmas av problem för företagen att hitta rätt kompetens. Något som har varnats för att vi skulle hamna i.

Min reflektion blir naturligtvis att Sverige borde satsat mer på utbildning. Något vi Socialdemokrater pratat om vid ett otal tillfällen. Att vi skulle satsa under lågkonjunkturen för att stå beredda när konjunkturen vänder.

Samordnad mottagning Råd stöd och hälsa

Samordnad mottagning Råd stöd och hälsa invigs idag. Denna mottagnings syfte är att samordna kommunens och landstingets resurser för att förbättra tillgängligheten men också ge familjen eller den enskilde möjligheten till ett bättre stöd. Det känns bra att denna mottagning öppnas. Det var inte ett svårt beslut för mig som politiker att fatta.