31 mars 2011

Fairtrade-fika

Linköping blev en diplomerad Fairtrade City för snart två år sedan. Det handlar om att öka andelen Fairtrade-märkta produkter som står för förbättrade arbets- och levnadsvillkor inom kommunen.

Jag har lyckan att vara vårt ansvariga kommunalråd för Fairtrade. För ett par timmar sedan var jag och alliansens ansvariga kommunalrådet Muharrem Demirok på Fairtraide-fika. Vi bjöd en daglig verksamhet på Stenåldersgatan på tårta för att de nu har 100% Fairtradekaffe. Det var trevligt.

30 mars 2011

Stöd till kvinnor i utsatta miljöer

Igår fick vi svar på den interpellation som Helena Balthammar, Almaz Abdulla och jag skrev om skyddat boende för utsatta kvinnor.

http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/S%202011/2011-01-10%20utsatta.pdf

Våldsutsatta kvinnor med missbruksproblematik är särskilt utsatta och kan också ha svårare att få det stöd de behöver. Det visar sig att våldet inte sällan osynliggörs och stödet fokuseras på missbruket, inte det faktum att kvinnan utsatts för våld. Behovet av ett skyddat boende för dessa kvinnor har uppmärksammats på olika håll i Sverige, också i Linköping. Därför skrev Helena Balthammar och Almaz Abdulla en motion om detta i mars 2009. I november 2009 beslutade fullmäktige med knapp majoritet att bifalla deras motion om att stärka insatserna för kvinnor med missbruksproblematik.

Helena och Almaz uppmärksammade i budgeten att pengar och insatser saknades och ställde frågan i fullmäktige. Omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell svarade då felaktigt att motionen inte bifallits. Vi kan alla ta fel, men vi blev naturligtvis oroliga, eftersom vi brinner för frågan. Vi kommer även fortsatt bevaka frågan.

Rehabilitering inom äldreomsorgen

Många äldre lever idag ett aktivt liv. Andra äldre drabbas av sjukdomar eller krämpor som gör att de behöver stöd för att fortsätta leva aktivt. Rehabilitering är då viktigt och syftar till god hälsa och livskvalitet.

Kommunen och Landstinget har tidigare tillsammans erbjudit rehabiliterande insatser till dem som bor i kommunens äldreboenden, KommunRehab. Här har många fått hjälp av arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Syftet har varit att ge människor stöd att kunna använda sina förmågor i vardagen och därmed kunna leva ett så aktivt liv som möjligt.

Landstinget har nu sagt upp sitt avtal, vilket innebär minskade möjligheter att få stöd och hjälp för många av våra äldre. Det vill vi inte acceptera. Vi vill istället satsa på rehabilitering. 

Majoriteten har valt att inte agera. De säger att det inte är möjligt att kompensera för neddragningarna som Landstingets backande innebär. Inte heller verkar de vilja fortsätta diskussionerna med Landstinget. Jan-Willy Andersson uttalade sig i måndagens Corren om Socialdemokraternas vilja att rädda kvar de rehabiliterande insatserna inom äldreboenden. Han sa att vi driver frågan enbart för att bli populära. Det tycker faktiskt jag är ett respektlöst uttalande, respektlöst för alla de som har haft stor hjälp av rehabiliteringen.

29 mars 2011

Hur ska vi ha det med bolagen?

Under fullmäktige idag diskuterar vi vad vi vill med våra bolag. Exempelvis Tekniska Verken, Stångåstaden

Märkligt nog säger den borgerliga alliansen nej till att uppmuntra anslutning av småskaliga vindkraft- och solenergianläggningar. De säger nej till att ställa tydliga miljökrav i upphandlingarna. De säger nej till brukarinflytande för Lejonfastigheters hyresgäster. De säger också nej till att öppna upp än mer för att föreningslivet ska kunna samanvända kommunens lokaler.

Men, de säger däremot ja till att sälja Ryds Centrum. Det säger vi Socialdemokrater nej till. Vi tror att det är viktigt att ha möjligheten att vara med och påverka "det offentliga rummet"

28 mars 2011

Kristina Edlund till ordförande

I fredags valde vi Håkan Juholt till partiets ordförande i Sverige. Idag valdes Kristina Edlund till partiets ordförande i Linköping. Det känns väldigt kul och bra. Jag tror att både Håkan och Kristina kommer att bidra positivt till partiets framtid!

Grattis Stina!

27 mars 2011

Kongressen slut

Kongressen är slut. Från kongressalen far nu alla ombud, gäster, åhörare och media hem igen. Med olika upplevelser och funderingar med sig.

Med oss har vi bilderna av den nyvalde partiordföranden Håkan Juholt och partisekreteraren Carin Jämtin när de höll sina engagerande tal för kongressen. Med oss har vi alla kloka anföranden från ombuden. Med oss hoppas jag också att vi har ett förnyat självförtroende och engagemang för våra idéer och varandra.

Jag frågade några av Östergötlands kongressombud på bussen hem, hur de ville sammanfatta partikongressen. Fler klipp från kongressen finns nu på:







Politiska frågor

- Program för att utrota barnfattigdomen.
- Försöka ta fram en blocköverskridande uppgörelse om pensionssystemet, som flera fackliga organisationer tagit fram.
- Översyn av skattesystemet.
- Översyn av utförsäljningar av tidigare statliga bolag.

Detta säger Håkan Juholt är de huvudfrågor som vi ska ägna tid till närmast.

Snart val igen

i Västra Götaland och en av fyra kommundelar i Örebro.

I Örebro skilde det en enda röst mellan blocken. Då kan man verkligen prata om att varje röst verkligen räknas. Vi får hoppas att människor går och röstar igen nu när valet måste göras om. Det är viktiga röster.

Ny partisekreterare

Carin Jämtin, vår nyvalda partisekreterare, talade idag om partiets framtid. Om behovet av omtanke om varandra och partiet, som en viktig del på vägen mot att bli ett starkare parti igen.

Jag tror att trygghet ger goda förutsättningar för kreativitet, så det känns också helt rätt. Nu måste vi köra, prata politik och vara kreativa.

26 mars 2011

Torbjörn Mellgren

Torbjörn Mellgren från Kinda kommun står nu i talarstolen. Han pratar om arbete och utildning för människor med funktionshinder. Han avslutar med "Vi måste satsa på människor med funktionshinder i framtiden." Jag vet att detta är frågor som Torbjörn verkligen brinner för.

Jag intervjuade Torbjörn dagen efteråt och då sa han såhär:


Teresa har ordet

Teresa Carvalho, ombud från Norrköping, var nyss uppe i talarstolen och pratade jobb och tillväxt. Det gjorde hon på ett strålande sätt. Det tyckte också Mona Sahlin, som efter Teresas anförande kom fram och berömde henne.

Talet

Jag tycker att Juholt höll ett inspirerande och bra tal. Han pratade mycket grundvärderingar, och det kändes gott. Hög underhållningsfaktor också.

Lena Micko

Lena Micko har just valts in i Socialdemokraternas VU. Det känns kul och rätt. Lena är en god och skicklig politiker och jag tror hon kommer göra en bra insats.

Barnfattigdom

Juholt säger att barndomen bara får en chans. Att det är därför det är så viktigt att göra allt för att ge alla barn en god chans till ett tryggt liv. Att något håller på att gå snett i Sverige, barnfattigdomen ökar. Att vi Socialdemokrater inte kan acceptera detta. Barn och ungdomar förtjänar bättre.

Det känns bra att Juholt tar upp denna viktiga fråga. Det är viktigt för barnen, men också för Sverige. Sverige kan bättre.

Partikongress

Kommit fram till partikongressen. Igår valdes Håkan Juholt till ordförande för Socialdemokraterna, idag håller han sitt linjetal. Det känns spännande att få höra vad han kommer att säga.

17 mars 2011

Arbetsmarknaden

Lyssnar chefsanalytikern på Arbetsförmedlingen. Nya siffror säger att Östergötland återhämtar sig mycket sämre än andra län. Fjärde från botten i landet. Vad tänker den borgerliga majoriteten om detta?

15 mars 2011

Försäkringskassan

Igår eftermiddag besökte jag Försäkringskassan tillsammans med våra socialdemokratiska riksdagsledamöter Anna-Lena Sörensson och Johan Löfstrand. Anledningen till besöket var att vi ville höra om de kommande besparingar som regeringen beslutat om. Före besöket hade jag ju funderat på hur dessa besparingar skulle slå, om det skulle påverka Östergötland och Linköping på något särskilt sätt.

Så kom vi då dit och fick träffa ett helt gäng med engagerade människor. Och så fick vi veta att för att kunna spara det som regeringen kräver av Försäkringskassan måste alla lokal- och servicekontor i hela landet stängas. Det är slut, finito på personliga möten om man har en fråga, och inte har en bokad tid med en handläggare. Alla de 3 miljoner människor som under året i Sverige besöker något av Försäkringskassans kontor kommer att vara hänvisade till internet och telefon. Bara.  Det kommer naturligtvis leda till minskad service och tillgänglighet. Särskilt tror Försäkringskassans personal att det kommer drabba äldre, människor med svårigheter eller språksvårigheter.

Vi Socialdemokrater har både lokalt och nationellt lagt fram olika förslag för att öka samverkan mellan olika myndigheter och intressenter. Vi tror att det är bra, för att på bästa sätt kunna hjälpa den enskilde. En nedläggning av Försäkringskassan gynnar inte samverkan. Dessutom riskerar ju kunskaper och erfarenheter att gå förlorade.

På sikt riskeras inte bara förtroendet för Försäkringskassan utan också för socialförsäkringssystemet.

13 mars 2011

Kärnkraft

Jag har aldrig varit för en utbyggnad av kärnkraft. När jag ser rapporteringen från Japan och vad som hänt kring kärnkraftverket Fukushima efter den fruktansvärda tsunamin, blir inte min övertygelse mindre.

Istället för att bygga nya kärnkraftverk anser jag att vi fortsatt bör utveckla ny energi och efffektivisera användningen.

11 mars 2011

Libyen

Jag känner verkligen oro för situationen i Libyen. Det verkar som om Kadaffi har tagit ett våldsamt tag över utvecklingen. Flera av de platser som rebellerna tidigare intog, har nu istället intagits av regeringstrogna. Med hjälp av det flyg som Kadaffi har kontroll över. Hur ska det sluta? EU verkar inte kunna enas och kräva Kadaffis avgång, vad kommer FN att kunna göra? Och vad kommer att hända med folket under tiden? Det känns verkligen oroligt.

10 mars 2011

Ungdomsbrott

Riksrevisionen påpekade i en rapport för något år sedan att handläggningstiderna när det gällde ungdomsbrott var alldeles för långa. Tanken med den lag som finns är att det ska gå snabbt mellan misstanke om brott och domstolsförhandling, särskilt när det gäller unga. Men, i verkligheten ser det tydligen annorlunda ut runt om i landet. En majoritet i riksdagen har nu röstat för att förslag på hur handläggningstiderna kan kortas ska tas fram.

Det är oerhört angeläget att vi kan se att tiderna kortas, så att unga misstänkta för brott får en snabb reaktion från samhället. Jag är övertygad om att det är en viktig faktor i om ungdomar ska återfalla i brott eller inte.

8 mars 2011

Internationella kvinnodagen

Den första bilden som kom för mig i morse var från en bilresa genom Uganda på Internationella kvinnodagen. Alla kvinnor kom klädda i sina allra vackraste klänningar. Alla samlades för att fira och uppmärksamma denna viktiga dag. Alla kvinnor jag mötte ville prata om jämställdhet och höra hur situationen för kvinnor ser ut i Sverige.

Kvinnors situation ser naturligtvis olika ut runt om i världen. Tanja Mitic, Britt-Marie Asp och Alexander Gabelic skrev en bra artikel i dagens tidning om det internationella perspektivet. Det finns så mycket att göra och det såg jag och mina reskamrater också tydligt under vår studieresa i Uganda då för ett år sedan.

Samtidgt visar studier att satsningar på kvinnor och utbildning är det viktigaste för att nå positiva förändringar. Vi måste ta kvinnors rättigheter på allvar, det vinner alla på.

2 mars 2011

Öka valdeltagandet

I  kommunvalet 2010 ökade valdeltagandet bland förstagångsväljare. Inte sedan 1994 har valdeltagandet bland förstagångsväljare varit så högt, enligt en undersökning från SKL. Det är glädjande. Orsakerna till detta kan vara flera. Skolan gör en viktig insats genom att ge eleverna kunskap om demokrati. Olika särskilda insatser kan också öka valdeltagandet.

Men, valdeltagandet bland förstagångsväljare i Linköpings kommun minskade med 10% mellan 2006 och 2010.

Att arbeta för demokrati är alltid viktigt, men denna statistik måste nautligtvis leda till än större ansträngningar. Vi måste sträva mot att så många som möjligt kan nyttja sin rösträtt. För det måste vi som kommun dra vårt strå till stacken. Socialdemokraterna Rickard Bremer och Kristina Edlund hade ett antal förslag till Valnämnden för att öka valdeltagandet. Se länken:

http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/S%202009/Valdeltagande%20.pdf

Den borgerliga majoriteten i valnämnden och kommunfullmäktige ville inte gå med på förslagen. Ett av argumenten var att vi hade högt valdeltagande redan. Jag tyckte beslutet då var sorgligt och oförståeligt, det tycker jag nu också. Mot bakgrund av den nya statistiken hoppas jag att vi kan få igenom våra förslag nästa gång.  För demokratins skull.

1 mars 2011

Olof Palme

Det är en varm sensommardag. Jag är i åttaårsåldern och har åkt med mina föräldrar till Kolmården för att lyssna på Socialdemokraternas partiledare Olof Palme. Det är Arbetarrörelsens dag. Det är fullt med folk, många har samlats för att lyssna. Av någon anledning hamnar jag ända framme vid talarstolen, där jag sitter på kanten under hela talet. Jag minns fortfarande så väl känslan. Jag minns inte orden, men väl energin och intensiteten. När talet är slut och applåderna ebbat ut, böjer dig Olof Palme ner och klappar mig på huvudet.  Sedan sätter han sig ner på kanten bredvid mig och frågar vad jag tycker. Jag tror att barn känner igen verkligt intresse – det hade Olof Palme.
Som vuxen har historien om Olof Palmes liv och fantastiska insatser inspirerat mig, såväl som många andra. Han drev den så avgörande frågan om demokratisk solidaritet både inom och utanför Sverige. Jag minns när jag och min man reste i Chile och Ecuador. Hur alla vi mötte visste vem svensken Olof Palme och det han gjort för fred och solidaritet.
Olof Palmes ord har också inspirerat. Han kunde verkligen sätta ord på sitt engagemang och sin vilja. Därför är nog avslutningen på ett av Palmes tal kännetecknade; ”Ty politik, kamrater, det är att vilja något.” Olof Palmes ord och handlingar ger kraft att fotsätta drömmen och viljan att förändra.
Det var igår 25 år sedan Olof Palme mördades. Jag minns med vilken oro och fasa vi mottog beskedet. Och vilket trauma det är att vi fortfarande inte vet vad som hände. Men mest vill jag minnas Palmes ord och gärningar.