26 januari 2011

Kollektivavtal

Igår hade vi omsorgsnämnd. Vi socialdemokrater, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, yrkade att vi i förfrågningsunderlag ska skriva in krav om kollektivavtal. Den borgerliga majoriteten sa nej.

Det är inte första gången vi yrkar på att skriva in krav om kollektivavtal. Det är inte första gången alliansen säger nej. Så på ett plan blev jag inte förvånad. Det som förvånar mig är hur den borgerliga majoriteten kan välja att säga nej till kollektivavtal. Det är en trygghet inte bara för individen utan också för hur arbetsmarknaden fungerar. Jag förstår inte hur majoriteten kan vilja säga nej till ett system på arbetsmarknaden som skapar ro, stabilitet och förhindrar lönedumpning.

Ett ärendes gång

Den 21 mars 2006 skrev det dåvarande kommunalrådet i opposition, folkpartisten Bengt Olsson,  en motion till kommunfullmäktige.
Frågan rör något som Bengt Olsson verkar brinner för – näridrottsplatser. Som bakgrund skriver Bengt hur viktigt det är att ge människor goda möjligheter motion och att närheten till motion är avgörande. Fakta är att allt för få människor rör sig så mycket som är rekommenderat för en allmänt god folkhälsan.
Tiden går. Bengt Olsson hinner bli kommunalråd i majoritet och finnas med och styra kommunen under fyra år. Han är ansvarigt kommunalråd för de frågor han skrivit en motion om. Bengt hinner avgå som kommunalråd och sluta i kommunfullmäktige efter många år. Vid något av de första möten som Bengt Olsson inte är med – då tas hans motion upp. .
Vad som glädjer mig är att motionen bifalles. Det glädjer också många andra. Det är bra och viktigt med näridrottsplatser – för glädjen och nyttan av att röra på sig.

25 januari 2011

Undernäring hos våra äldre?

Per Ström, politisk företrädare för vänsterpartiet i Linköpings kommunfullmäktige, har skrivit en fråga om näringsförsörjningen bland våra äldre på boenden. Undersökningar har visat att vissa "inte får i sig den grundläggande näring som man har rätt att förvänta sig", som Per skriver i sin interpellation.

Det måste naturligtvis vara en självklarhet att få i sig det man behöver. Maten är viktig för alla, inte bara att det ska vara gott och trevligt att äta. Det är också en viktig hälsofråga.

Det ska bli spännande att höra vad ansvarigt kommunalråd Jan-Willy har att säga om detta.

Mera tåg!

Kapacitetsbrist på järnvägsnätet och ökad pendling inom regionen , så ser verkligheten ut i Östergötland idag. Slutsatsen är att vi behöver bygga ut för mer tåg. Det skulle kunna göra det möjligt för fler att resa på räls, ett miljövänligt sätt att ta sig fram. Vi behöver inte fler utredningar, säger de som kan. Nu behövs det handling, prioriteringar och pengar.

19 januari 2011

Ny partiledare för Socialdemokraterna

Jag blir ofta tillfrågad nuförtiden om min åsikt. Om den kommande partiledaren för Socialdemokraterna. Särskilt de olika riksmedierna verkar vara nyfikna på vad vi aktiva Socialdemokrater ute i landet tycker.

Dock är frågan alltid styrd. Är det den eller den personen som är din favorit? Jag svarar att vi måste först veta vilka som vill leda detta fantastiska parti och vilken politik de olika kandidaterna särskilt vill driva framöver. Först då kan jag uttala mig.

12 januari 2011

Bygg energisnålare

Läste idag en artikel om Boverkets nya förslag på gränsvärden för energiförbrukning för nybyggda och ombyggda hus. Flera forskare menar att kraven är alldeles för låga. Att det går att bygga mycket energisnålare.

Vi kan och vi måste skärpa miljökraven - det finns inte tid att vänta. Särskilt om det tekniskt är möjligt.

5 januari 2011

Nytt uppdrag

Jag har fått äran att representera mitt parti Socialdemokraterna i Linköping som kommunalråd. Det känns verkligen som ett stort förtroende och det ska bli spännande. Mina ansvarsområden är omsorgsfrågor, sociala frågor och äldrefrågor. Det blir en hel del att sätta mig in i, men jag ska göra mitt allra bästa.

På denna blogg har jag tänkt skriva om mina politiska tankar och funderingar.